Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Francúzsko: Zadržali ľudí v súvislosti s hromadením ochranných masiek

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré nemocnice hlásia od prepuknutia nákazy krádeže tisícov masiek.

Paríž 20. marca (TASR) - Parížska polícia zadržala dve osoby pre podozrenie z hromadenia ochranných masiek, čo je v rozpore s nariadením vlády, na základe ktorého sa musia tieto výrobky odovzdať miestnym úradom. Je to opatrenie v čase šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsku prokuratúru.

Doteraz vo francúzskej metropole spustili po vykonaní kontrol štyri vyšetrovania, odkedy prezident Emmanuel Macron na začiatku marca oznámil, že úrady zhabú v prospech štátu všetky zásoby ochranných masiek a ich ďalšiu produkciu. Macron vysvetlil, že masky budú poskytnuté pacientom s koronavírusom a zdravotníkom - profesionálom.

K osobám vo väzbe patria aj manažér drogérie v 16. parížskom obvode či pracovník cestovnej kancelárie, kde sa našli zásoby masiek, ako aj dezinfekčné gély na ruky.

"Lekárnici a manažéri drogérií musia vedieť, že budeme veľmi ostražití a že ich budeme stíhať," uviedol šéf parížskej prokuratúry Remy Heitz.

Dodal, že stíhaniu čelí aj istý zamestnanec predajne potravín vo štvrti Belleville, ktorého chytili pri predaji vyše 15.000 ochranných masiek spolu s približne 250 fľaškami falošného čistiaceho gélu na ruky.

Vláda uviedla, že v najbližších dňoch dodajú nemocniciam, zdravotníckym klinikám a lekárňam 30 miliónov chirurgických masiek. Čína tento týždeň Francúzsku poslala zhruba milión masiek na pomoc pri zvládaní krízy.

Niektoré nemocnice hlásia od prepuknutia nákazy krádeže tisícov masiek.