Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Záujemcovia o Elyzejský palác musia do piatku predložiť 500 podpisov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najviac podpisov doteraz získala bývalá ministerka školstva Valérie Pécressová s počtom 2457. Napriek najvýraznejšej podpore volených zástupcov jej verejná podpora v posledných týždňoch klesá.

Paríž 3. marec (TASR) – Piatok je posledný deň, kedy kandidáti na post prezidenta Francúzska môžu predložiť 500 podporných podpisov volených zástupcov. Záujemcovia o Elyzejský palác tak skôr ako budú presviedčať voličov, musia presvedčiť starostov, prefektov, senátorov, poslancov či europoslancov. Tí musia navyše pôsobiť v minimálne tridsiatich rôznych departmentoch. Zoznam podpisov je verejný. Zástupcovia sú opatrní s vyjadrovaním priazne. Tieto podpisy zbiera a kontroluje Ústavná rada. Informuje o tom spravodajkyňa TASR z Francúzska.

Podpora politikov však nemusí znamenať aj podporu občanov. Najviac podpisov doteraz získala bývalá ministerka školstva Valérie Pécressová s počtom 2457. Napriek najvýraznejšej podpore volených zástupcov jej verejná podpora v posledných týždňoch klesá.

Súčasný prezident Emmanuel Macron zozbieral 1785 podpisov. Podľa agentúry AFP má svoju kandidatúru oznámiť v priebehu štvrtka.

Na treťom mieste je starostka Paríža Anne Hidalgová s 1318 podpismi. V prieskumoch verejnej mienky má však len okolo dvoch percent podpory. Naopak, Marine Le Penová, ktorá je podľa posledného prieskumu agentúry Harris Interactive druhá najpopulárnejšia s 18 percentami, prekročila potrebnú hranicu tesne len o tri podpisy.

V stredu z boja o prezidentský úrad odstúpila bývalá francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová. Dôvodom jej rezignácie bola nedostatočná podpora zvolených zástupcov. Taubirová ich získala len 181.

Jedenásť uchádzačov z viac ako štyridsiatich, ktorí ohlásili kandidatúru, sa bude môcť biť o priazeň voličov. Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia 10. apríla. Druhé kolo je naplánované na 24. apríla.