Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zažíva protest proti škrtom v zdravotníctve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnovšiemu protestu v Rouen predchádzal tiež prvý zo série dvojdňových štrajkov vo francúzskej železničnej doprave.

Rouen 5. apríla (TASR) - Študenti, lekári a zdravotníci protestovali pred nemocnicou v meste Rouen vo francúzskej Normandii proti reformám zdravotníctva. Demonštrácia sa konala pred štvrtkovou návštevou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na tamojšom nemocničnom oddelení pre deti trpiace autizmom, informovala agentúra AP.

Protestujúci zdravotníci niesli transparenty odsudzujúce "nemocničné peklo", aby tak vyjadrili rozhorčenie zo škrtov v systéme verejného zdravotníctva. K ich demonštrácii sa pridali aj miestni študenti.

AP v tejto súvislosti dodala, že práve študenti v uplynulých týždňoch protestovali po celom Francúzsku proti chystanému sprísneniu pravidiel zápisu na univerzity i ďalším zmenám.

Najnovšiemu protestu v Rouen predchádzal tiež prvý zo série dvojdňových štrajkov vo francúzskej železničnej doprave. Tento štrajk síce v pondelok vyhlásili len samotní železničiari, ale k ich protestu sa v utorok pridali aj zamestnanci niektorých ďalších odvetví a vysokoškoláci.

Protesty proti vládnej reforme pracovného trhu i zmenám v štátnej železničnej spoločnosti SNCF sú naplánované na najbližšie tri mesiace - do konca júna -, pričom štrajk bude prebiehať vždy dva dni v týždni.