Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zaznamenalo 31 dní bez výrazných zrážok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Meteo France tvrdí, že súčasné suché obdobie by už nemalo trvať dlho a pre juh Francúzska predpovedá na stredu dážď.

Paríž 21. februára (TASR) — Francúzsko zaznamenalo rekordných 31 dní po sebe bez výraznejších dažďových zrážok, oznámila v utorok meteorologická služba Meteo France. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa Meteo France od 21. januára denný zrážkový úhrn na celom území Francúzska nepresiahol jeden milimeter, čím sa deficit vyrovnal rekordu z jari 2020.

Predchádzajúce rekordne dlhé obdobie sucha postihlo Francúzsko v roku 1989 a trvalo 22 dní.

Zima je zvyčajne rozhodujúcim obdobím pre doplňovanie hladín podzemných vôd z dažďových zrážok. Takýto počet dní bez dažďa v zimnom období nebol vo Francúzsku zaznamenaný od roku 1959.

Uplynulý mesiac bol podľa údajov Služby Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus (C3S) tretím najteplejším januárom v Európe. Teploty namerané 1. januára 2023 dosiahli v niektorých častiach kontinentu rekordné hodnoty.

Vlaňajšok bol v Európe druhý najteplejší rok od začiatku meraní. Vo Francúzsku, Británii, Španielsku a Taliansku padli nové priemerné teplotné rekordy. Horúčavy v regióne sprevádzalo tiež rozsiahle sucho.

Zásoby vody v Španielsku, jednej z európskych krajín, ktoré sú najviac vystavené hrozbe sucha, sú podľa najnovších zistení hydrológov na úrovni približne 50,7 percenta v porovnaní s priemerom 60,8 percenta za posledných desať rokov.

Meteo France tvrdí, že súčasné suché obdobie by už nemalo trvať dlho a pre juh Francúzska predpovedá na stredu dážď.