Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzske železnice prestanú predávať nápoje balené v plastoch

Ilustračné foto. Foto: wikipedia.org

Do roku 2040 krajina galského kohúta zakáže všetky jednorazové plastové nádoby.

Paríž 15. októbra (TASR) – Francúzsky národný vlakový dopravca SNCF oznámil, že už nebude vo svojich súpravách predávať vodu v plastových fľašiach. Správu priniesla v piatok agentúra AFP. Tento krok údajne zníži množstvo vyprodukovaného plastového odpadu. Odhaduje sa, že francúzske dráhy ročne predajú dva milióny nápojov balených v plaste. Neekologické obaly budú podľa firmy nahradené recyklovateľnými alternatívami.

„Plast už nie je fantastický,“ napísal vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter vedúci operácií spoločnosti SNCF Alain Krakovitch.

Francúzsko postupne sprísňuje obmedzenia týkajúce sa obalov na jedno použitie, aby pomohlo znížiť množstvo takéhoto druhu odpadu, pripomína AFP. Francúzska vláda v pondelok oznámila, že od januára budúceho roka budú plastové obaly zakázané pre takmer všetky druhy ovocia a zeleniny. Tamojšie ministerstvo životného prostredia uviedlo, že až 37 percent ovocia a zeleniny na pultoch predajní sa predáva v plastových obaloch. Výnimku zo zákazu do roku 2026 dostanú iba najkrehkejšie produkty, napríklad jahody.

Francúzsko vlani schválilo rozsiahly zákon o „obehovom hospodárstve”, ktorý maloobchodníkom napríklad zakazuje ničiť nepredané kusy oblečenia. Do roku 2040 krajina galského kohúta zakáže všetky jednorazové plastové nádoby.