Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zostáva naďalej na vysokom stupni pohotovosti

Francúzsky prezident Francois Hollande počas svojho príhovoru v Národnom múzeu histórie prisťahovalectva. Foto: TASR/AP

Mimoriadne opatrenia sú naplánované aj na spomienkový pochod na počesť obetí nedávnych teroristických útokov v Paríži, ktorý sa bude vo francúzskej metropole konať v nedeľu.

Paríž 10. januára (TASR) - Francúzsko naďalej zostáva na vysokom stupni pohotovosti, uviedol dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve po stretnutí s prezidentom Francoisom Hollandom v Elyzejskom paláci.

Mimoriadne opatrenia sú naplánované aj na spomienkový pochod na počesť obetí nedávnych teroristických útokov v Paríži, ktorý sa bude vo francúzskej metropole konať v nedeľu a očakáva sa ňom účasť najvyšších predstaviteľov mnohých európskych štátov.

Cazeneuve zároveň vyzval na "mimoriadnu ostražitosť" aj tri dni po týchto útokoch, ktoré spáchali teroristi napojení na al-Káidu a vyžiadali si 20 mŕtvych.

Po skončení bezpečnostnej schôdzky v sídle francúzskeho prezidenta minister vnútra uviedol, že okrem tisícov policajtov a príslušníkov iných bezpečnostných jednotiek sa vláda rozhodla rozmiestniť ešte aj ďalšie stovky vojakov. Konštatoval, že "sme vystavení riziku" a Francúzsko zostáva v parížskej oblasti na najvyššom stupni protiteroristickej pohotovosti.

Prezident Francois Hollande toto mimoriadne stretnutie zvolal s cieľom diskutovať a nájsť riešenia, ako predísť možnému novému útoku.

V posledných dňoch boli v Paríži zabití traja útočníci po tom, čo napadli redakciu humoristických novín Charlie Hebdo, obchod s kóšer potravinami a tlačiareň. Na slobode stále zostáva ich spoločníčka, manželka jedného z útočníkov podľa islamského zvykového práva.