Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zriadilo pre Ukrajinu fond na priamy nákup zbraní

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovorí počas mediálnej konferencie na záver summitu EÚ na Pražskom hrade v Prahe v piatok 7. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Francúzsko vojensky podporuje Ukrajinu od prvého dňa (invázie) protitankovými a protilietadlovými systémami, povedal Emmanuel Macron.

Praha 7. októbra (TASR) - Francúzsko zriadilo fond na vojenskú pomoc Ukrajine, ktorý obsahuje počiatočných 100 miliónov eur, a bude slúžiť na priamy nákup zbraní a ďalšieho vojenského vybavenia na obranu pred ruskou inváziou. V piatok to oznámil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron, informuje agentúra AFP.

Priblížil, že aktuálne prebiehajú rokovania – najmä s Dánskom – o dodaní samohybných húfnic Caesar Ukrajine. Paríž poskytol ukrajinským silám už 18 týchto delostreleckých systémov. Fond bude znamenať značný nárast vojenskej podpory Francúzska Ukrajine, ktorá doteraz dosiahla 233 miliónov eur.

"Francúzsko vojensky podporuje Ukrajinu od prvého dňa (invázie) protitankovými a protilietadlovými systémami," povedal Macron. Nový fond podľa neho posilní spoluprácu s francúzskym obranným priemyslom.

AFP približuje, že najväčšie dodávky vojenskej techniky poskytujú Ukrajine Spojené štáty (v prepočte 25 miliárd eur). Británia poskytla zbrane a vybavenie v hodnote približne štyroch miliárd eur a Poľsko vo výške 1,8 miliardy eur.