Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zverejnilo meno obete brutálneho útoku,ide o Samuela Patyho

Policajné auto prichádza na miesto, kde muž podrezal priamo na ulici hrdlo stredoškolskému učiteľovi dejepisu, ktorý nedávno vo svojej triede ukazoval karikatúry proroka Mohameda v meste Conflans-Saint-Honorine v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža v piatok 16. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Muža podozrivého z piatkového útoku policajti zastrelili v susednom meste Eragny po tom, ako neuposlúchol ich výzvy, aby zložil zbraň.

Paríž 17. októbra (TASR) - Muž, ktorému útočník na parížskom predmestí oddelil hlavu od tela, bol 47-ročný učiteľ dejepisu Samuel Paty. V sobotu to potvrdila britská televízna stanica Sky News.

Muža podozrivého z piatkového útoku policajti zastrelili v susednom meste Eragny po tom, ako neuposlúchol ich výzvy, aby zložil zbraň. Pri jeho tele údajne našli airsoftovú pištoľ - zbraň strieľajúcu plastové guľôčky za pomoci stlačeného vzduchu. Totožnosť tohto muža podozrivého z útoku úrady zatiaľ nezverejnili. Francúzske médiá však informovali, že ním bol 18-ročný Čečenec, narodený v Moskve.

Prokuratúra prípad vyšetruje ako vraždu spojenú s teroristickou organizáciou. Prezident Emmanuel Macron označil tento čin za "atentát" a "islamistický teroristický útok".

Francúzsky minister školstva na sociálnej sieti Twitter uviedol, že "atentát na jedného z pracovníkov v štátnej službe" je útokom na krajinu. Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab v mene Spojeného kráľovstva vyjadril Francúzsku súdržnosť.

Učiteľ dostal vyhrážky po tom, ako asi pred desiatimi dňami otvoril so svojou triedou diskusiu o karikatúrach islamského proroka Mohameda. Rodič jedného zo študentov podal na učiteľa v tejto súvislosti sťažnosť, no muž podozrivý z útoku na škole dieťa nemal. Polícia v súvislosti s činom zadržala dovedna deväť ľudí vrátane príbuzných útočníka.