Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Francúzsko zvyšuje nátlak na Libanon v súvislosti so zostavením vlády

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf francúzskej diplomacie odsúdil sedem mesiacov trvajúcu politickú patovú situáciu, ktorá zhoršuje ekonomickú krízu Libanonu.

Paríž 30. marca (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian zintenzívnil nátlak na čelných predstaviteľov Libanonu, aby zostavili vládu.

Vo svojom telefonátoch ich vyzval, aby okamžite zastavili "zámernú obštrukciu", ktorá podľa neho vedie krajinu ku kolapsu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Le Drian telefonicky hovoril s libanonským prezidentom Michelom Aúnom, úradujúcim premiérom krajiny Saadom Harírím a predsedom libanonského parlamentu Nabím Barrím.

Šéf francúzskej diplomacie odsúdil sedem mesiacov trvajúcu politickú patovú situáciu, ktorá zhoršuje ekonomickú krízu Libanonu, uvádza sa v pondelňajšom vyhlásení jeho kancelárie.

V tejto súvislosti sa musí "úmyselné bránenie akejkoľvek vyhliadke na ukončenie krízy... požiadavkami, ktoré sú nezmyselné a neaktuálne, okamžite skončiť".

"Nastal čas na zintenzívnenie nátlaku"
s cieľom ukončiť patovú situáciu, dodal Le Drian.

Takisto žiada aj európskych partnerov, aby sa pripojili k vyvíjaniu nátlaku na Libanon.

Hlboko rozdelená politická elita v Libanone sa nedokázala dohodnúť na novom kabinete od explózie v bejrútskom prístave v auguste minulého roka. O život vtedy prišlo viac ako 200 ľudí. Tragédia viedla k rezignácii vlády.

Trojnásobný premiér Harírí dostal v októbri za úlohu zostaviť vládu, proces však naťahuje nekonečné dohadovanie medzi hlavnými vládnucimi stranami.