Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Francúzsko ľutuje, že Libanon ešte nezostavil novú vládu

Na archívnej snímke Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident navštívil Bejrút po katastrofe dvakrát a pokúšal sa nájsť medzi politikmi fungujúcu dohodu na vzniku reformne orientovanej vlády.

Paríž 16. septembra (TASR) - Francúzsko "ľutuje", že Libanon nedokázal po hromadnej demisii zostaviť novú vládu do polovice septembra a splniť tak záväzok daný francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi po smrtiacej explózii v prístave v Bejrúte. Informoval o tom v stredu Elyzejský palác, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Ešte nie je neskoro," uvádzalo sa vo francúzskom vyhlásení po vypršaní konečného termínu, stanoveného Macronom na polovicu septembra. Francúzsky prezident sa ujal úlohy vyjednávača a snaží sa nájsť spoločnú pôdu medzi súperiacimi politickými frakciami v Libanone.

Vo vyhlásení vyzval predstaviteľov, aby pomohli dezignovanému libanonskému premiérovi Mustafovi Adíbovi "vytvoriť vládu, ktorá bude riešiť vážnu situáciu".

Macron presadzuje myšlienku reorganizovaného kabinetu, ktorý bude okamžite robiť potrebné a dôkladné nápravy, aby znovu postavil libanonskú ekonomiku na nohy a rozptýlil silný hnev verejnosti po výbuchu v bejrútskom prístave. Ten si vyžiadal životy 191 ľudí a obrovské materiálne škody.

Mnohí Libanončania sú presvedčení, že katastrofa bola dôsledkom dlhodobej korupcie a neschopnosti politickej elity, ktorá nedokázala zabezpečiť fungujúci štát ani udržať zákonnosť.

Francúzsky prezident navštívil Bejrút po katastrofe dvakrát a pokúšal sa nájsť medzi politikmi fungujúcu dohodu na vzniku reformne orientovanej vlády - a varoval, že zastaví peniaze na ozdravenie krajiny od darcov, ak nenastane v tejto otázke pokrok.

"Naďalej pozorne sledujeme situáciu a sme v kontakte s libanonskými politickými lídrami, aby cítili, že na tejto záležitosti trváme," napísal Macronov úrad.