Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Francúzsky expremiér Balladur je v korupčnej kauze Karáčí nevinný

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niekdajšieho ministra obrany Francoisa Léotarda však za zneužitie financií francúzsky súd odsúdil.

Paríž 4. marca (TASR) - Francúzsky súd oslobodil vo štvrtok bývalého premiéra Édouarda Balladura od obvinení z korupcie. Niekdajšieho ministra obrany Francoisa Léotarda však za zneužitie financií odsúdil. Informovala o tom agentúra AFP.

Súdny dvor republiky (CJR), ktorý sa zaoberá prípadmi zneužívania moci, rozhodol, že 91-ročný Balladur nenesie vinu za aféru, ktorá vyplávala na povrch počas vyšetrovania atentátu v pakistanskom meste Karáči z roku 2002, pri ktorom prišlo o život 11 francúzskych zamestnancov Riaditeľstva stavby lodí (DCN).

Léotard dostal za korupciu v súvislosti s Balladurovou kampaňou na prezidenta dvojročný podmienečný trest, ako aj pokutu vo výške 100.000 eur. Obžalovaní neboli pri čítaní verdiktu prítomní.

Vyšetrovatelia útoku v Karáči spočiatku pracovali s hypotézou, že ide o atentát, ktorého sa mohla dopustiť teroristická sieť al-Káida. Neskôr však prišli na tézu, že útok spáchaný pomocou výbušniny nastraženej v aute mohol byť pomstou za zastavenie toku ilegálne vyplácaných provízií, z ktorých svojho času plynuli peniaze na financovanie Balladurovej kampane.

Podľa názoru vyšetrovateľov mohlo k zastaveniu prúdu financií dôjsť po tom, ako Balladur po prvom kole volieb vypadol z boja o prezidentský úrad a ich neskorší víťaz, Jacques Chirac, zatvoril "kohútik", z ktorého tiekli aj financie pre Balladurov tím.