Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Francúzsky generál žiada zvýšenie rozpočtových prostriedkov pre armádu

Na snímke uprostred francúzsky prezident Francois Hollande a vpravo náčelník generálneho štábu francúzskej armády generál Pierre de Villiers. Foto: TASR/AP

Svoju požiadavku zdôvodnil, že armáda by tak mohla lepšie čeliť islamistickým extrémistom a autoritárskym štátom, ktoré sa spoliehajú na vojenskú silu.

Paríž 21. decembra (TASR) - Veliteľ generálneho štábu francúzskej armády, generál Pierre de Villiers, žiada budúceho prezidenta krajiny o postupný nárast objemu rozpočtových prostriedkov určených na obranu.

Svoju požiadavku zdôvodnil, že armáda by tak mohla lepšie čeliť islamistickým extrémistom a autoritárskym štátom, ktoré sa spoliehajú na vojenskú silu. Podľa francúzskych médií toto vyjadrenie je generálovou implicitnou alúziou na Rusko, Irán, Čínu, Turecko a ďalšie krajiny.

De Villiers tento svoj apel zverejnil na stránkach denníka Les Echos. Vo svojom texte generál dodal, že útoky na Francúzsko a ďalšie európske štáty v posledných rokoch ukázali, že "mier už nenastane sám od seba".

Vyzval tiež na modernizáciu jadrových arzenálov a ďalšieho vybavenia a na zvýšenie výdavkov pre armádu v priebehu najbližších piatich rokov postupne na dve percentá HDP, pričom teraz je to 1,77 percenta. Francúzsko prisľúbilo NATO, že k takémuto nárastu rozpočtových prostriedkov na obranu dôjde do roku 2025, ale De Villiers nalieha, aby sa tak stalo skôr.

Francúzsko, ktoré má jednu z najväčších armád v Európe, patrí ku krajinám aktívnym v operáciách proti džihádistom v Sýrii a Iraku.