Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Francúzsky komik dostal podmienku za glorifikovanie terorizmu

Dieudonne M'bala M'bala Foto: TASR/AP Photo

Komik v januári na svojom facebookovom účte napísal, že sa cíti "ako Charlie Coulibaly".

Paríž 18. marca (TASR) - Francúzskeho komika Dieudonna M'balu M'balu uznali dnes vinným z glorifikácie terorizmu, ktorej sa dopustil, keď po januárových parížskych útokoch zverejnil na svojom facebookovom profile kontroverzný status s menom jedného z útočníkov. Informácie priniesla agentúra Reuters.

Súd v Paríži odsúdil M'balu M'balu na podmienečný dvojmesačný trest odňatia slobody. Hrozil mu pritom až sedemročný pobyt za mrežami a pokuta vo výške 100.000 eur.

"Pocit nepriateľstva voči židovskej komunite, ktorý Dieudonne prejavoval pred ľuďmi priťahovanými jeho charizmou, zvyšuje jeho zodpovednosť," konštatoval súd v Paríži.



Komik v januári na svojom facebookovom účte napísal, že sa cíti "ako Charlie Coulibaly". Išlo o slovnú hračku, kombinujúcu slogan, vyjadrujúci solidaritu s obeťami útoku na týždenník Charlie Hebdo, s priezviskom jedného z parížskych útočníkov.

M'bala M'bala, ktorý v minulosti opakovane dostal pokutu od súdu za nenávistné prejavy, napísal na Facebook inkriminovaný vtip len niekoľko dní po tom, ako islamisti zaútočili na redakciu Charlie Hebdo a zabili 12 ľudí.

Komik už v minulosti čelil obvineniam z antisemitizmu a zosmiešňovaniu smrti amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorého zavraždili militanti extrémistickej skupiny Islamský štát.

Terorista Amedy Coulibaly len deň po útoku na redakciu Charlie Hebdo zabil francúzsku policajtku a neskôr aj štyroch rukojemníkov v parížskom supermarkete s kóšer potravinami. Policajti Coulibalyho zastrelili počas zásahu.