Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsky minister navštívi tzv. zónu bez komunity LGBTI v Poľsku

Clément Beaune, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Beaune označil zóny bez ideológie LGBT, za ktoré sa vyhlásilo niekoľko poľských obcí, za absolútny škandál.

Paríž 8. decembra (TASR) - Francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune vyhlásil, že je homosexuál a plánuje navštíviť "zónu bez komunity LGBTI" v Poľsku, aby vyslovil podporu tamojším aktivistom, uviedla v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na rozhovor, ktorý minister poskytol francúzskemu magazínu Tetu. Ten má byť publikovaný v stredu.

Beaune uviedol, že do Poľska pocestuje začiatkom budúceho roka, aby "podporil jednu z asociácií obhajujúcich právo na potrat". Dodal, že "mu tento plán nezabráni v tom, aby sa stretol so svojim poľským náprotivkom".

Zákony o potratoch, ktoré Poľsko prijalo v roku 1993, nahradili socialistické zákony a patria medzi jedny z najprísnejších v Európe.

Beaune označil "zóny bez ideológie LGBT", za ktoré sa vyhlásilo niekoľko poľských obcí, za "absolútny škandál". Dodal však, že si je vedomý toho, že poľská vláda nebola za tento krok priamo zodpovedná, avšak členovia vládnucej strany "(zóny) podporujú a implementujú".
Ursula von der Leyenová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v septembri zdôraznila, že zóny bez LGBT komunity "nemajú v (Európskej) únii miesto".

Podľa Rady Európy, medzinárodnej organizácie európskych štátov na ochranu ľudských práv, vykazuje Poľsko najhoršie výsledky v oblasti práv gejov, lesbičiek, intersexuálov a transrodových osôb (LGBTI) v Európskej únii.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová minulý týždeň uviedla, že zodpovednosť za zhoršenie už beztak "bezútešného" stavu LGBTI komunity, ku ktorému podľa nej v Poľsku došlo v období posledných troch rokov, nesú poprední poľskí politici.