Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Véran: Variant delta bude vo Francúzsku prevládať už cez víkend

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tím odborníkov obhajuje napríklad povinné očkovanie pre opatrovateľov.

Paríž 9. júla (TASR) – Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran v piatok povedal, že delta variant koronavírusu bude pravdepodobne prevládajúcim variantom vo Francúzsku už cez víkend. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Napriek narastajúcej incidencii (miere nákazy) však Francúzsko nemusí nutne zažiť novú vlnu pandémie, dodal minister vo vyjadrení pre stanicu France Inter. Zhoršenie sa zaznamenáva len jeden týždeň, zdôraznil Véran. Človek môže podľa neho dúfať v dobré správy, ale zároveň musí zostať opatrný.

Počet nových infekcií na 100.000 ľudí za týždeň klesal vo Francúzsku už niekoľko týždňov, ale od konca júna začal znovu mierne stúpať. Najnovší celoštátny údaj je približne 27 infikovaných a údaj platný pre hlavné mesto Paríž je okolo 63.

Vedecká rada, ktorá radí vláde, ako zvládať koronavírus, v odporúčaní varovala, že len samotná súčasná úroveň očkovania nezabráni novej vlne pandémie vyvolanej variantom delta.

Rada okrem iného odporúča zníženie maximálneho počtu účastníkov na podujatiach. Tím odborníkov tiež obhajuje povinné očkovanie pre opatrovateľov. Francúzska vláda v súčasnosti uvažuje o zavedení práve takejto povinnosti, čo spustilo niekedy až vášnivé diskusie.