Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzsky odvolací súd potvrdil rozsudok v prípade expremiéra Fillona

Bývalý francúzsky premiér Francois Fillon (vpravo) a jeho manželka Penelope, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Jeho manželke Penelope znížil trest z troch na dva roky podmienečného odňatia slobody.

Paríž 9. mája (TASR) - Francúzsky odvolací súd potvrdil v pondelok rozsudky v prípade sprenevery, ktorej sa dopustili bývalý francúzsky pravicovo orientovaný premiér Francois Fillon a jeho manželka Penelope. Informovala o tom agentúra AFP.

Fillona v júni 2020 uznali za vinného z toho, že svoju manželku zamestnal ako poslaneckú asistentku a za fiktívnu prácu jej v priebehu 15 rokov vyplatil státisíce eur z verejných zdrojov.

Odvolací súd teraz verdikt potvrdil, no Fillonovi znížil výšku trestu, a to z pôvodných piatich na štyri roky väzenia, z toho tri roky podmienečne. Jeho manželke Penelope znížil trest z troch na dva roky podmienečného odňatia slobody.

Súd zároveň ponechal v platnosti pokuty vo výške 375.000 eur, ktorú musí zaplatiť každý z manželov. Páru tiež nariadili, aby vrátil 800.000 eur Národnému zhromaždeniu, dolnej komore francúzskeho parlamentu, ktorá Penelope Fillonovej mzdu poslaneckej asistentky svojho manžela vyplácala a ktorá bola v spore žalujúcou stranou.

V súlade s francúzskymi smernicami pre výkon trestu je však nepravdepodobné, že sa Fillon skutočne ocitne za mrežami, uvádza AFP. Namiesto toho by mu mohlo byť nariadené nosenie tzv. monitorovacieho náramku na členku.

Manželský pár počas odvolacieho procesu trval na tom, že Penelope Fillonová skutočne vykonávala prácu poslaneckej asistentky. Na vypočutie odvolacieho rozsudku na súde sa dvojica nedostavila.

Na novembrovom pojednávaní v rámci odvolacieho procesu žalobcovia uviedli, že existujú nezvratné dôkazy o tom, že Fillon a jeho neskorší náhradník v poslaneckom kresle Marc Joulaud zamestnávali v rokoch 1998 – 2003 Penelope Fillonovú ako fiktívnu poslaneckú asistentku.

Bývalému europoslancovi Joulaudovi teraz súd potvrdil trojročné podmienečné odňatie slobody. Joulaud sa stal náhradníkom v parlamente, keď Fillon získal funkciu vo vláde, a následne pokračoval vo vyplácaní mzdy jeho manželke.

Kauza známa aj ako "Penelopegate" prenikla na verejnosť v roku 2017 počas kampane pred prezidentskými voľbami a viedla k tomu, že Fillon sa vzdal prezidentskej kandidatúry. Jeho odstúpenie z boja o Elyzejský palác uľahčilo pozíciu neskoršiemu víťazovi volieb, súčasnému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.