Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Francúzsky parlament označil zaobchádzanie s Ujgurmi za genocídu

Príslušníci ujgurskej národnostnej menšiny v Číne protestujú proti politike Číny, archívne foto. Foto: TASR/AP

Zákonodarcovia tiež vyzvali francúzsku vládu, aby prijala potrebné opatrenia v zahraničnej politike voči Číne na ochranu Ujgurov v autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny.

Paríž 20. januára (TASR) - Francúzsky parlament vo štvrtok odsúdil "genocídu" Číny proti jej ujgurskému moslimskému obyvateľstvu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej najnovšie uznesenie môže narušiť vzťahy medzi Parížom a Pekingom dva týždne pred začiatkom zimných olympijských hier (ZOH) 2022 v Pekingu.

Za nezáväznú rezolúciu hlasovalo 169 prítomných zákonodarcov. Iba jeden poslanec bol proti. Text dokumentu navrhli opoziční socialisti, avšak podporila ho aj vládna strana prezidenta Emmanuela Macrona Republika v pohybe (LREM).

"Národné zhromaždenie oficiálne uznáva násilie páchané Čínskou ľudovou republikou proti Ujgurom ako zločiny proti ľudskosti a genocídu," píše sa v uznesení.

Zákonodarcovia tiež vyzvali francúzsku vládu, aby prijala "potrebné opatrenia v rámci medzinárodného spoločenstva a vo svojej zahraničnej politike voči Číne" na ochranu Ujgurov v autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny.

"Čína je veľmoc. Milujeme čínsky ľud. Odmietame sa však podriadiť propagande tamojšieho režimu, ktorý sa spolieha na našu zbabelosť," vyhlásil šéf Socialistickej strany (PS) Olivier Faure. Ten v parlamente spomenul svedectvá Ujgurov, ktorí opísali podmienky v internačných táboroch. Muži a ženy tam podľa nich boli vystavení znásilňovaniu a mučeniu, ako aj núteným transplantáciám orgánov.

Čínske veľvyslanectvo v Paríži označilo rezolúciu za nezmyselný dokument, ktorý ohovára krajinu.

"Príslušné uznesenie predstavuje ohováranie a stigmatizáciu Číny a brutálne zasahuje do vnútorných záležitostí krajiny. Dokument dôrazne odsudzujeme... Máme tiež vážne obavy z toho, že príslušná rezolúcia vážne poškodí čínsko-francúzske vzťahy, ako aj dôveryhodnosť a obraz Francúzska v očiach Číňanov," uviedol hovorca veľvyslanectva v písomnom stanovisku.

Podobnú rezolúciu prijali ešte minulý rok v Británii, Holandsku či Kanade. Vláda USA označila zaobchádzanie s Ujgurmi za genocídu ešte počas vládnutia prezidenta Donalda Trumpa.

Viaceré krajiny už oznámili diplomatický bojkot zimných olympijských hier v Pekingu, ktoré sa začnú 4. februára.

Ujguri sú turkický národ a väčšina z nich vyznáva islam. V čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang tvoria väčšinu obyvateľstva. Spomínaný región je bohatým na nerastné suroviny a ťažbu, dôležitý pre poľnohospodársku produkciu – najmä pestovanie bavlny – a je tiež priemyselným centrom. Podľa odhadov expertov OSN sa v uplynulých rokoch ocitlo v čínskych pracovných táboroch vyše milióna Ujgurov a príslušníkov iných moslimských menšín v rámci vládnej kampane na asimiláciu etnických menšín v Číne. Peking všetky tieto obvinenia dlhodobo odmieta.