Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsky parlament prijal po útokoch prísny protiteroristický zákon

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo Francúzsku prišlo od roku 2015 pri teroristických útokoch o život viac než 240 osôb.

Paríž 3. septembra (TASR) - Francúzsky parlament prijal dnes v prvom kole hlasovania prísny protiteroristický zákon v reakcii na sériu útokov v krajine. Nová legislatívna norma posilňuje sledovacie právomoci policajného zboru či uľahčuje zatváranie mešít podozrivých z islamistického kázania. Ľudskoprávne organizácie ale namietajú, že dôjde k porušeniu základných občianskych slobôd, uvádza agentúra Reuters.

Francúzsko sa stále nachádza "vo vojne" v časoch, keď sa tamojšie úrady vyrovnávajú s hrozbou zahraničných džihádistov či zradikalizovaných vlastných občanov, povedal minister vnútra Gérard Collomb krátko pred hlasovaním.

Poslanci dolnej komory parlamentu prijali legislatívny návrh počtom hlasov 415:127.

Vo Francúzsku prišlo od roku 2015 pri teroristických útokoch o život viac než 240 osôb. Tieto násilné činy spáchali osoby priamo napojené na džihádistickú skupinu Islamský štát (IS) alebo sa jej postupmi inšpirovali.

"Poslanci si uvedomili vážnosť dnešnej hrozby a to, že sa musíme proti teroristom chrániť. A toto sa musí udiať vyvážene medzi zaistením bezpečnosti a slobôd," povedal šéf rezortu vnútra po hlasovaní.

Zložky ministerstva vnútra budú môcť v prípade hrozby bez povolenia súdov zriadiť bezpečnostné zóny, v rámci nich obmedziť pohyb osôb a vozidiel či podniknúť v týchto oblastiach kontroly.

Posilnia sa tiež právomoci bezpečnostných zložiek, pokiaľ ide o zatváranie mešít alebo modlitebných miest, v ktorých je podozrenie z podnecovania násilia vo Francúzsku alebo zahraničí, prípadne sa v nich podporuje teroristické správanie.

Pripomienky Senátu a Národného zhromaždenia teraz do návrhu zákona pred druhým čítaním a konečným hlasovaním v polovici októbra zapracuje na to určený parlamentný výbor.