Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsky premiér podal demisiu; Macron predstaví jeho nástupcu

Na archívnej snímke z 11. mája 2022 francúzsky premiér Jean Castex odchádza po zasadnutí vládneho kabinetu z Elyzejského paláca v Paríži. Foto: TASR/AP

Macron avizoval, že do kresla predsedu vlády chce dosadiť niekoho so skúsenosťami zo sféry životného prostredia a sociálnej politiky.

Paríž 16. mája (TASR) - Predseda francúzskej vlády Jean Castex odovzdal v pondelok svoju rezignáciu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Ide o očakávaný krok, keďže vo Francúzsku premiéri spravidla podávajú demisiu, keď sa začína nové funkčné obdobie hlavy štátu. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters.

Premiérovo odstúpenie pripravilo pôdu pre dlhoočakávanú rekonštrukciu Macronovho kabinetu. Prezident po svojom znovuzvolení v aprílových voľbách uviedol, že jeho nová vláda by mala mať menej ministrov, pripomína Reuters.

Macron tiež avizoval, že do kresla predsedu vlády chce dosadiť niekoho so skúsenosťami zo sféry životného prostredia a sociálnej politiky.

Podľa agentúry AFP prezident oznámi svojho nominanta ešte v priebehu pondelka. Viacerí Macronovi spolupracovníci naznačili, že to bude pravdepodobne žena. Očakáva sa, že to bude súčasná ministerka práce Élisabeth Borneová, píše Reuters.

Francúzske stredoľavicové a ľavicové strany sa začiatkom mája dohodli, že pôjdu spoločne do júnových parlamentných volieb. Ich cieľom je prekaziť kontroverzne vnímané reformné plány prezidenta Macrona a zamedziť posilneniu pozícií krajnej pravice.

Macronovo hnutie Vpred, republika! bude v júnových voľbách zápasiť o udržanie väčšiny v dolnej komore parlamentu. Ak by túto väčšinu stratilo, prezident by nebol schopný zostaviť nový kabinet, čo by mu veľmi skomplikovalo vládnutie.