Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsky premiér: Polícia počas noci vypočúvala viacero podozrivých

Manuel Valls Foto: TASR/AP

Počet vypočúvaných Manuel Valls neuviedol, pátranie po dvoch hlavných podozrivých pokračuje.

Paríž 8. januára (TASR) - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes ráno v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL potvrdil, že v súvislosti s útokom na redakciu parížskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo polícia v noci nadnes zadržala a vypočúvala viacero podozrivých osôb a vykonala u nich domové prehliadky. Počet vypočúvaných Valls neuviedol s tým, že "nechce zachádzať do detailov".

Polícia naďalej prakticky na celom území krajiny pokračuje v rozsiahlej pátracej akcii po dvoch hlavných podozrivých - bratoch Saidovi a Chérifovi Kouachiovcoch, pričom obyvateľstvo upozornila, že sú ozbrojení a nebezpeční. Súčasne vyzvala svedkov tragickej udalosti, aby poskytli výpovede, fotografie či iné záznamy.



Valls priznal, že vedenie krajiny sa snaží zabrániť ďalšiemu podobnému útoku, preto aj zverejnilo fotografie predpokladaných páchateľov "metodicky spáchanej vraždy".

Vo Francúzsku je od dnešného rána štátny smútok. Vlajky na štátnych inštitúciách budú počas troch dní stiahnuté na pol žrde a dnes napoludnie si občania pamiatku obetí uctia minútou ticha.

Viac sa dočítate TU.


Prezident Francois Hollande v príhovore k národu zdôraznil nevyhnutnosť národnej jednoty. Aj preto sa dnes dopoludnia stretne so svojím predchodcom v úrade Nicolasom Sarkozym a v piatok s ďalšími vplyvnými politikmi, vrátane predsedníčky Národného frontu (FN) Marine Le Penovej.

Podpredseda FN Florian Philippot označil útok na redakciu Charlie Hebdo za útok na slobodu slova a "neslýchaný barbarský čin" a v súvislosti s tým, že jeho predpokladaní páchatelia sú síce Francúzi, ale alžírskeho pôvodu, vyjadril nádej, že budú zbavení francúzskeho občianstva.

Útok na novinárov odsúdili predstavitelia všetkých vierovyznaní vo Francúzsku, ako aj Liga arabských štátov (LAŠ), Bezpečnostná rada OSN, ale aj univerzita al-Azhar, ktorá je mienkotvornou autoritou v rámci sunnitskej vetvy islamu. Zatiaľ ostatným z politikov, ktorí sa k stredajšiemu útoku v Paríži vyjadrili, bol dnes afganský prezident Ašraf Ghání, ktorý zdôraznil, že tento nenávistný čin nemá žiadne ospravedlnenie.

Mnohé francúzske denníky dnes v súvislosti s masakrom v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo vyšli s čiernou titulnou stranou, iné si atentát, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch, zvolili za tému dnešného čísla.

Francúzske médiá dnes upozornili, že brutalita útoku na redakciu satirického týždenníka vyvolala obrovskú odozvu aj na internete, kde sa zdvihla vlna solidarity s novinármi.