Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident E. Macron na jeseň navštívi Chorvátsko

Na archívnej snímke Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macronovu návštevu považuje Záhreb za dôkaz čoraz pevnejších vzťahov medzi Francúzskom a Chorvátskom, ktoré sa dajú označiť za strategické partnerstvo.

Záhreb 29. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron absolvuje pracovnú návštevu Chorvátska, oznámila tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na nedeľňajšie vydanie chorvátskeho denníka Jutarnji list.

Hoci presný termín návštevy ešte nie je známy, očakáva sa, že Macron pricestuje do tejto balkánskej krajiny v októbri alebo v novembri, uviedol pre zmienené noviny vysoko postavený zdroj z chorvátskeho ministerstva zahraničných vecí.

Macronovu návštevu považuje Záhreb za dôkaz čoraz pevnejších vzťahov medzi Francúzskom a Chorvátskom, ktoré sa dajú označiť za strategické partnerstvo - najmä odvtedy, čo sa chorvátske vzdušné sily rozhodli zakúpiť bojové stíhačky Dassault Rafale francúzskej výroby, konštatuje Jutarnji list.

Blízky spolupracovník chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča uviedol, že chorvátsko-francúzske vzťahy sú čoraz lepšie, aj keď to tak vždy nebolo.

"Začiatkom 90. rokov vtedajší francúzsky prezident Francois Mitterrand vo vojnách v bývalej Juhoslávii podporoval srbskú stranu, ale (jeho nasledovník) Jacques Chirac a premiér Alain Juppé sa usilovali o vyváženejšiu politiku. Teraz máme veľmi dobré bilaterálne vzťahy, za čo čiastočne vďačíme blízkemu partnerstvu medzi premiérom Plenkovičom a prezidentom Macronom," vyhlásil daný zdroj.

Na archívnej snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.
Foto: TASR/AP


"Očakáva sa, že táto návšteva pomôže prehĺbiť hospodársku spoluprácu medzi Francúzskom a Chorvátskom, pričom rozhovory sa určite zamerajú aj na strategickú politiku EÚ. Francúzsko nie je veľmi za rozšírenie EÚ, ale vďaka angažovaniu sa premiéra Plenkoviča mierne zmenilo svoj postoj a teraz v zásade podporuje vstup krajín západného Balkánu, prirodzene, v rozumnom čase," dodal.

Plenkovič začiatkom tohto týždňa povedal, že "z hľadiska bezpečnosti nákup francúzskych vojenských lietadiel strategicky mení spôsob, akým je Chorvátsko vnímané, pretože sa chystá významne zmeniť svoje postavenie z vojenského hľadiska".

Francúzsko stojí na čele procesu posilňovania obrany EÚ, v ktorom - ako vyplýva z Plenkovičových vyjadrení - dostane Chorvátsko významnú úlohu, píše Jutarnji list.