Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dožíva 40 rokov

Na snímke Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Centrista Emmanuel Macron sa zložením sľubu 14. mája 2017 ujal funkcie, ktorú na oficiálnej inauguračnej ceremónii v Elyzejskom paláci prevzal od svojho predchodcu Francoisa Hollanda.

Amiens/Bratislava 21. decembra (TASR) - Francúzsky politik a súčasný prezident Francúzska Emmanuel Macron sa vo štvrtok 21. decembra dožíva 40 rokov.

Centrista Emmanuel Macron sa zložením sľubu 14. mája 2017 ujal funkcie, ktorú na oficiálnej inauguračnej ceremónii v Elyzejskom paláci prevzal od svojho predchodcu Francoisa Hollanda. Vo veku 39 rokov stal ôsmym priamo zvoleným prezidentom Francúzska a najmladšou hlavou štátu v histórii republiky.

Emmanuel Macron sa narodil 21. decembra 1977 v severofrancúzskom mestečku Amiens. Po štúdiu na prestížnej škole ENA (École Nationale d'Administration) v Štrasburgu, na ktorej študovalo viacero vrcholných francúzskych politických predstaviteľov, začal svoju kariéru v štátnej správe. Potom pracoval v investičnej banke Rothschild & Cie. V rokoch 2006 až 2009 bol členom Socialistickej strany (PS).

V roku 2012 sa stal zástupcom generálneho tajomníka kancelárie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a o dva roky neskôr ministrom hospodárstva (2014-2016). Za svojho pôsobenia vo vláde sa zviditeľnil ochranárskym zákonom, namiereným proti lacnejšej pracovnej sile zo strednej a východnej Európy. V úrade ministra ale súčasne kritizoval francúzsky sociálny model. V apríli 2016 založil vlastné politické hnutie Vpred! (En Marche!), v auguste 2016 podal demisiu a ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru.

Exminister hospodárstva bol najviac proeurópsky prezidentský kandidát zdôrazňujúci dôležitosť nemecko-francúzskej spolupráce. Na úrovni EÚ chcel posilniť ochranu spoločných hraníc o 5000 nových pohraničiarov. Počas kampane presadzoval užšiu integráciu Európskej únie (EÚ) v oblasti vojenskej spolupráce i v ekonomike. Navrhoval spoločný rozpočet, parlament a stáleho ministra financií eurozóny. V otázke bezpečnosti bol jednou z jeho priorít boj proti terorizmu a výdavky na obranu plánoval zvýšiť na dve percentá HDP.

Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku postúpili 23. apríla 2017 centrista Emmanuel Macron a kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová. V druhom kole prezidentských volieb 7. mája 2017 získal Emmanuel Macron 66,10 percenta hlasov a stal sa hlavou štátu.

Najmladší z francúzskych prezidentov sa v roku 2007 oženil so svojou stredoškolskou učiteľkou Brigitte Marie-Claude Trogneuxovou, ktorá je o od neho o 25 rokov staršia.