Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident: Operácia v Mali potrvá, kým bude treba

Francois Hollande Foto: TASR/AP

Hollande pred týždňom vyslal francúzske stíhačky do akcie s cieľom zastaviť postup islamských militantov.

Tulle 19. januára (TASR) - Francúzska vojenská intervencia v Mali potrvá toľko, koľko bude treba pre víťazstvo nad terorizmom v regióne. Vyhlásil to dnes francúzsky prezident Francois Hollande.

Hollande, ktorý vyslal pred týždňom francúzske stíhačky do akcie s cieľom zastaviť postup islamských militantov, taktiež povedal, že rukojemnícka kríza v plynárenskom komplexe v Alžírsku ponúka ďalší dôkaz, že francúzska akcia v regióne je oprávnená.

Podľa Hollanda správy hovoria o tom, že operácia proti únoscom v Alžírsku sa skončila. "Rukojemníci boli zabití, zavraždení zbabelým spôsobom," uviedol francúzsky prezident.

Podľa agentúry Reuters dnes alžírske špeciálne jednotky podnikli záverečný útok na plynárenský komplex, pričom zabili 11 militantov. Počas útoku ozbrojenci zavraždili sedem rukojemníkov.

HRW: Malijské bezpečnostné sily zabíjajú civilistov

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) dnes informovala o tom, že dostala dôveryhodné správy o zneužívaní a zabíjaní civilistov malijskými bezpečnostnými silami v okolí mesta Niono.

V New Yorku sídliaca organizácia vyzvala malijské úrady, ako aj francúzskych a západoafrických vojakov, aby urobili maximum pre bezpečnosť všetkých civilistov.

Podľa HRW sú terčom zneužívania Tuarégovia a Arabi, etnické skupiny najviac spájané s rebelmi, ktorí kontrolujú sever Mali. Malijská armáda zatiaľ tieto obvinenia nekomentovala, uviedla agentúra Reuters.

Francúzsko vyzvalo dnes ďalšie svetové mocnosti, aby poskytli financie a logistickú podporu pre africké armády pripravujúce svojich vojakov na to, aby sa pridali k francúzskym vojakom už bojujúcim v Mali s militantmi napojenými na al-Káidu.