Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Francúzsky prezident vymenoval novú vládu

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Premiérku Borneovú vymenoval Macron začiatkom tohto týždňa, nahradila Jeana Castexa.

Paríž 20. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vymenoval novú vládu premiérky Élisabeth Borneovej. Novou ministerkou zahraničných vecí je diplomatka Catherine Colonnová, pričom Sébastien Lecornu je novým ministrom obrany. Bruno Le Maire ostáva ministrom financií a Gérald Darmanin ministrom vnútra. Oznámil to v piatok popoludní generálny tajomník Elyzejského paláca Alexis Kohler, informuje TASR.

Ako informuje kanál France 24, Éric Dupond-Moretti zostane šéfovať ministerstvu spravodlivosti. Historik Pap Ndiaye je novým ministrom školstva. Rezort práce povedie Olivier Dussopt. Amélie de Montchalinovú vymenovali za ministerku ekologickej transformácie a územnej súdržnosti. Brigitte Bourguignonová nahradí ministra zdravotníctva Oliviera Vérana, ktorý dostal nové portfólio – vzťahy s parlamentom a demokraciu. Politička libanonského pôvodu Rima Abdul Malaková povedie rezort kultúry.

Damien Abad je novým ministrom solidarity, autonómie a problematiky ľudí so zdravotným postihnutím. Marc Fesneau sa stal ministrom poľnohospodárstva a potravinovej suverenity. Stanislas Guerini nahradí na čele ministerstva verejnej služby Amélie de Montchalinovú, ktorá povedie rezort ekologickej transformácie a územnej kohézie. Yaël Braun-Pivetová preberie rezort francúzskeho zámoria. Amélie Oudéa-Castérová je novou ministerkou športu, zodpovednou taktiež za organizáciu letných olympijských a paralympijských hier v Paríži v roku 2024. Sylvie Retailleauová dostala na starosť rezort vysokého školstva, výskumu a inovácií.

Prvé zasadnutie novej vlády je na programe v pondelok predpoludním. Premiérku Borneovú vymenoval Macron začiatkom tohto týždňa, nahradila Jeana Castexa. Vo Francúzsku, ktoré je prezidentskou republikou, sa po prezidentských voľbách mení vláda. Francúzi si vyberali prezidenta v apríli, funkciu obhájil Emmanuel Macron.

Opozícia ho podľa agentúry AFP kritizovala za odďaľovanie vymenovania novej vlády.

"Francúzi sa obávajú o budúcnosť, ceny elektriny, palív, bývania a potravín, ktoré všetky rastú," povedal v piatok pre rozhlasovú stanicu Franceinfo v tejto súvislosti poslanec opozičných Republikánov Julien Aubert.