Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsky Senát schválil návrh zákona o pandemických opatreniach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po Macronovom prejave sa na očkovanie za jeden deň prihlásil takmer milión Francúzov.

Paríž 25. júla (TASR) – Francúzski senátori v sobotu schválili vládny návrh zákona o opatreniach na potlačenie pandémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v noci na nedeľu francúzska spravodajská televízia BFM, ktorá dodala, že senátori v zákone schválenom dolnou komorou parlamentu urobili viacero zmien.

Väčšina zmien sa týka tzv. zdravotného pasu, ktorý je potvrdením o úplnom zaočkovaní alebo negatívnom výsledku testu na covid.

Pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi sa odstránila najmä požiadavka, že zdravotný preukaz musia mať aj deti „vo veku od 12 rokov", takže tento doklad budú musieť mať len dospelí.

Ďalšou zmenou je, že zdravotný preukaz bude potrebný len pri návšteve vnútorných prevádzok, nie napr. na terasách reštaurácií, kaviarní či barov.

Prvú zo zmien navrhla skupina poslancov za konzervatívnu stranu Republikáni (LR), druhú socialistický poslanec. Vláda i jej parlamentný spravodajca zaujali k obom týmto návrhom negatívne stanovisko.

Podľa francúzskych médií obe komory sa teraz budú pokúšať dospieť ku kompromisnému zneniu zákona, ktorý dolná komora, Národné zhromaždenia, schválila v piatok.

Vláda podľa rozhlasovej stanice Europe 1 verí, že tento kompromis sa podarí nájsť - v opačnom prípade by bol ohrozený harmonogram vytýčený na zavádzanie zmien.

Senátori chcú totiž posunúť začiatok platnosti nových opatrení z 30. augusta na 15. septembra. Senát tiež hlasoval o pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu Socialistickej strany, aby bolo možné očkovať maloletých vo veku 16 a 17 rokov bez súhlasu rodičov.

Francúzska opozícia zaujala k vládnemu návrhu zákona od začiatku odmietavý postoj a v sobotu sa v krajine opäť konali protesty proti novým opatreniam, na ktorých sa zúčastnilo okolo 160.000 ľudí. Ako informovali francúzske médiá, v Paríži a Lyone tieto zhromaždenia sprevádzali násilnosti.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom prejave 12. júla oznámil sprísnenie epidemiologických reštrikcií, ku ktorým dochádza v reakcii na nárast počtu nových prípadov nákazy spájaných s koronavírusovým variantom delta. Súčasťou opatrení je zavedenie povinného očkovania pre všetkých zdravotníkov a pracovníkov domovov sociálnej starostlivosti a systém preukazovania sa tzv. covidpasom.

Po Macronovom prejave sa na očkovanie za jeden deň prihlásil takmer milión Francúzov. Minulý i tento víkend sa však v krajine zároveň konali protesty proti zavedeniu covidpasov.