Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Francúzsky štát dostal pre znečistené ovzdušie pokutu 10 miliónov eur

Muž skáče na parížskom námestí Trócadero pred Eiffelovou vežou, kde francúzsky mestský umelec a fotograf, známy ako JR, vytvoril svoje dielo v stredu 19. mája 2021. Foto: TASR/AP

Štátna rada je poradným orgánom vlády, avšak pôsobí aj ako najvyšší správny súd a tak môže štátu udeľovať aj pokuty.

Paríž 5. augusta (TASR) - Francúzsko dostalo pre znečistenie ovzdušia v mnohých mestách pokutu vo výške desiatich miliónov eur. Tú uložila v stredu Štátna rada - najvyšší správny súd vo Francúzsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Štátna rada uviedla, že francúzska vláda bola už pred rokom vyzvaná, aby zlepšila kvalitu ovzdušia v piatich metropolitných oblastiach. Povolené limity znečistenia sa však aj napriek tomu stále prekračujú v Paríži a Lyone.

Napriek zníženiu intenzity dopravy, ktorú zapríčinili protiepidemické opatrenia, sa k stanovenými limitom približujú aj úrovne znečistenia v mestách Marseille, Toulouse a Grenoble a ich okolí.

Štátna rada odôvodnila vysokú pokutu skutočnosťou, že hraničné limity pre pevné častice v ovzduší sú stanovené už od roku 2005 a pre oxid dusičitý od roku 2010.

Štátna rada je poradným orgánom vlády, avšak pôsobí aj ako najvyšší správny súd a tak môže štátu udeľovať aj pokuty.

Francúzsku vládu rada zároveň v stredu vyzvala na prijatie ďalších krokov zameraných na zlepšenie čistoty ovzdušia, ktoré siahajú ďalej než zamýšľaný prechod na ekologickejšie autá a postupný zákaz používania fosílnych palív na vykurovanie.

Rada tiež avizovala, že situáciu a prijaté opatrenia prehodnotí začiatkom roka 2022 a rozhodne o prípadnej ďalšej pokute pre štát.

Aktuálna pokuta sa týka len prvej polovice roka 2021, pričom obdobná pokuta by mohla byť štátu uložená aj za druhú polovicu roka, píše DPA. Pokuta bude po zaplatení štátom poukázaná environmentálnym združeniam inštitúciám vrátane Priateľov Zeme, ktoré sa na Štátnu radu v tejto súvislosti obrátili.