Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzsky súd neprijal námietku Sarkozyho v prípade peňazí z Líbye

Nicolas Sarkozy, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident sa v niektorých obvineniach proti nemu tiež snaží odvolávať na imunitu hlavy štátu.

Paríž 24. septembra (TASR) - Parížsky odvolací súd zamietol vo štvrtok pokus bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho nepripustiť vyšetrovanie tvrdení, že vo svojej volebnej kampani v roku 2007 využil peniaze z Líbye, v ktorej vtedy vládol režim diktátora Muammara Kaddáfího. Vo štvrtok o tom informovali zdroje z právnickej oblasti, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Rozhodnutie súdu znamená, že sa pravdepodobne uskutoční súdny proces pre podozrenia, že Sarkozy a jeho spolupracovníci prijali nelegálny príspevok vo výške miliónov eur od režimu bývalého líbyjského vodcu Kaddáfího - aj keď exprezident so spolupracovníkmi sa ešte môžu odvolať na francúzskom najvyššom trestnom súde.

Sarkozy (65) popiera tieto obvinenia, ktoré vyplynuli z článku investigatívnej webovej stránky Médiapart v roku 2012 - tá zverejnila dokument údajne dokazujúci, že Kaddáfí súhlasil s tým, že dá Sarkozymu príspevok 50 miliónov eur.

Sudcovia tiež vyšetrujú tvrdenia francúzsko-libanonského podnikateľa Ziada Takieddina, ktorý povedal, že šéfovi Sarkozyho kancelárie doručil v rokoch 2006 a 2007 kufre s obsahom celkovo päť miliónov eur od líbyjského režimu.

Niekdajší prezident bol v roku 2018 obvinený z brania úplatkov, zatajovania sprenevery líbyjských verejných peňazí a z protizákonného financovania kampane.

Sarkozy a jeho bývalí ministri Claude Guéant, Éric Woerth a Brice Hortefeux namietali proti oprávnenosti vyšetrovania a poukazovali na procedurálne dôvody.

Všetci okrem Hortefeuxa sú tiež v prípade obvinení.

Bývalý prezident sa v niektorých obvineniach proti nemu tiež snaží odvolávať na imunitu hlavy štátu.

V prípade je obvinený aj Alexandre Djouhri, podnikateľ podozrivý z toho, že hral úlohu sprostredkovateľa pri presunoch finančnej hotovosti.

Sarkozy, ktorý odišiel z politiky po neúspešnom pokuse o návrat do nej v roku 2017 v prezidentských voľbách, obviňuje parížske súdnictvo z honu na svoju osobu.