Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Francúzsky súd oslobodil ministra, obžalovaný bol z konfliktu záujmov

Na archívnej snímke z 11. novembra 2023 francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti. Foto: TASR - AP

Prokuratúra tvrdila, že v pozícii ministra sa snažil zúčtovať s predstaviteľmi justície, ktorí mu spôsobili problémy ešte počas jeho advokátskej praxe.

Paríž 29. novembra (TASR) - Francúzsky Súdny dvor republiky v stredu oslobodil ministra spravodlivosti Érica Duponda-Morettiho spod obžaloby z konfliktu záujmov. Prokuratúra tvrdila, že v pozícii ministra sa snažil zúčtovať s predstaviteľmi justície, ktorí mu spôsobili problémy ešte počas jeho advokátskej praxe. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr DPA a AP.

Prokuratúra žiadala pre ministra ročné podmienečné väzenie. Hrozila mu taktiež strata funkcie.

Podľa obžaloby sa Dupond-Moretti postaral o začatie správneho konania voči trom vysokopostaveným predstaviteľom justície a jednému sudcovi, ktorí počas jeho advokátskej praxe vyšetrovali jeho samotného aj jeho priateľov a klientov. Minister tieto obvinenia poprel a odmietol aj odstúpiť z funkcie.

Senát Súdneho dvora republiky sa skladal z troch sudcov a 12 poslancov parlamentu – po šiestich z Národného zhromaždenia aj Senátu. Išlo o prvý prípad v moderných dejinách Francúzska, keď pred súdom stál člen vlády ešte počas svojho funkčného obdobia.