Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Súd potvrdil rozsudok nad páchateľmi podvodu v Le Drianovom mene

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Izraelsko-francúzskemu páru podvodníkov a ich komplicom sa od dobre situovaných ľudí podarilo vylákať viac ako 50 miliónov eur.

Paríž 9. septembra (TASR) - Odvolací súd vo Francúzsku v stredu potvrdil tresty odňatia slobody pre dvoch podvodníkov, ktorí sa vydávali za francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana a vylákali tak od bohatých ľudí veľké sumy peňazí. Oboch mužov odsúdili ako iniciátorov celého podvodu.

Súd nižšieho stupňa v marci tohto roku rozhodol, že 54-ročný Gilbert Chikli je v kauze vinný a odsúdil ho na 11 rokov väzenia a zaplatenie pokuty vo výške dva milióny eur. Jeho spoluobžalovaný, 35-ročný Anthony Lasarevitsch, bol odsúdený na sedem rokov a pokutu vo výške milión eur.

Izraelsko-francúzskemu páru podvodníkov a ich komplicom sa od dobre situovaných ľudí podarilo vylákať viac ako 50 miliónov eur. Medzi ich obeťami boli solventní politici, podnikatelia i vysoko postavení duchovní.

K podvodom dochádzalo v rokoch 2015-17. Podvodníci sa telefonicky obracali na solventných ľudí, pričom sa predstavili ako Le Drian, ktorý vtedy zastával funkciu ministra obrany.

Oslovených žiadali o núdzovú finančnú pomoc pre tajné operácie francúzskeho štátu — na boj proti terorizmu alebo na výkupné za prepustenie rukojemníkov v Sýrii — a sľúbili okamžité vrátenie prostriedkov prostredníctvom národnej banky Banque de France.

V niektorých prípadoch neváhali zorganizovať ani videokonferencie, keď si niektorý z nich obliekol "ministerský" oblek, dal si na tvár Le Drianovu masku a posadil sa za stôl, ktorý sa údajne nachádzal v suteréne jeho ministerstva.

Vyšetrovatelia uviedli takto kontaktovali viac ako 150 osôb a organizácií, medzi nimi aj marockého kráľa, prezidenta Gabonu, šéfov firiem Total a Vinci, či parížskeho arcibiskupa.

Gilbert Chikli je francúzskej polícii a justícii známy ako priekopník v podvodoch na základe falošnej identity. Jeho životný príbeh poslúžil aj ako inšpirácia pre film Je compte sur vous (Rátam s vami), ktorý nakrútil režisér Pascal Elbé.

V lete 2017 boli Chikli a Lasarevitsch zadržaní i na Ukrajine. Vyšetrovaním sa zistilo, že zrejme pripravovali ďalší podvod, pričom tento raz si chceli "požičať" identitu monackého kniežaťa Alberta II.