Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Francúzsky súd udelil tresty väzenia 3 predstaviteľom sýrskeho režimu

Ilustračná snímka Foto: TASR

Obžalovaní boli bývalý šéf národného bezpečnostného úradu Alí Mamlúk, šéf tajnej služby sýrskych vzdušných síl generálmajor Džamíl Hasan a bývalý šéf vyšetrovateľov vzdušných síl Abd as-Salám Mahmúd.

Paríž 24. mája (TASR) - Parížsky súd v piatok udelil tresty odňatia slobody trom popredným predstaviteľom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada za účasť na zločinoch proti ľudskosti a vojnových zločinoch. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Obžalovaní boli bývalý šéf národného bezpečnostného úradu Alí Mamlúk, šéf tajnej služby sýrskych vzdušných síl generálmajor Džamíl Hasan a niekdajší šéf vyšetrovateľov vzdušných síl Abd as-Salám Mahmúd.

Proces sa konal v neprítomnosti obžalovaných, na ktorých sú vydané medzinárodné zatykače, píše AFP. Títo sýrski funkcionári sú údajne zodpovední za smrť dvoch francúzskych občanov sýrskeho pôvodu, Mazzena Dabbagha jeho syna Patricka, zatknutých v Damasku v roku 2013.

Proces s trojicou obžalovaných sa začal v utorok. Francúzske súdy sa po prvý raz od vypuknutia revolúcie v Sýrii v marci 2011 zaoberali zločinmi spáchanými sýrskymi úradmi a súdili vysokopostavených predstaviteľov, pripomenula AFP.