Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Francúzsky veľvyslanec bol nútený odísť z Bieloruska, vyzval ho Minsk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvod, prečo bieloruské úrady žiadali odchod francúzskeho diplomata, nie je známy.

Minsk/Paríž 17. októbra (TASR) - Veľvyslanec Francúzskej republiky v Minsku Nicolas de Bouillane de Lacoste v nedeľu na žiadosť bieloruského ministerstva zahraničných vecí odcestoval z krajiny.

Ako informovala agentúra AFP, bieloruský rezort diplomacie francúzskeho veľvyslanca vyzval, aby krajinu opustil do pondelka 18. októbra.

Hovorkyňa francúzskeho veľvyslanectva v Minsku potvrdila veľvyslancov odchod. Veľvyslanec sa podľa nej "rozlúčil so zamestnancami ambasády a nahral videosprávu (určenú) bieloruskému ľudu, ktorá sa zajtra ráno objaví na webovej stránke ambasády".

Dôvod, prečo bieloruské úrady žiadali odchod francúzskeho diplomata, nie je známy.

Podľa správ v bieloruských médiách sa veľvyslanec de Bouillane de Lacoste nikdy nestretol s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, aby mu odovzdal svoje poverovacie listiny.

Francúzsko, podobne ako ostatné krajiny EÚ, neuznáva Lukašenka ako prezidenta Bieloruskej republiky, ktorým sa podľa bieloruských úradov stal po šiestykrát v auguste minulého roku, keď bol vyhlásený za víťaza prezidentských volieb. Tie opozície i Západ považujú za zmanipulované a výsledky za sfalšované.

Európska únia uplatňuje voči Lukašenkovmu režimi sankcie, ktoré sú reakciou na tvrdý zásah bieloruských bezpečnostných zložiek proti demonštrantom nesúhlasiacim s oznámenými výsledkami volieb a žiadajúcim Lukašenkov odchod z funkcie a nové voľby.

Lukašenkovmu režimu sa tieto protesty časom podarilo utlmiť, pričom boli uväznené alebo aj na pokuty či tersty väzenia odsúdené stovky demonštrantov a aktivistov. Zakázaná bola aj činnosť desiatok nezávislých médií a mimovládnych organizácií. Všetci najvyšší predstavitelia bieloruskej opozície sú buď vo väzení, alebo z krajiny utiekli a sú v exile.