Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pokojná demonštrácia proti bankám v Nemecku skončila násilím

Demonštranti tlačia na policajné barikády počas demonštrácie stoviek antiglobalistov proti úsporným opatreniam pred sídlom Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom 31. mája 2013. Demonštranti sa pokúsili zabrániť jej zamestnancom v nástupe do práce. Foto: TASR/AP

Ochrancovia poriadku museli v reakcii na zápalné fľaše a vrecúška s farbivom, ktoré lietali na nich zo strany radikálov, použiť štipľavý sprej.

Frankfurt nad Mohanom 1. júna (TASR) - Tisícky ľudí vyšli dnes do ulíc Frankfurtu nad Mohanom, aby tam najskôr pokojne demonštrovali proti moci bánk, proti zámerom tých, ktorí chcú zachraňovať spoločnú európsku menu. Proti stovkám z nich, maskovaným stúpencom tzv. Čierneho bloku, zasiahla na okraji bankovej štvrte polícia, ktorá ich vyzvala, aby odhalili svoje tváre a zbavili sa rôznych predmetov.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Údaje organizátorov zo siete Blockupy (názov je odvodený od hnutia Occupy, ktorého akcie sa z USA rozšírili postupne aj do iných svetadielov) a polície o celkovom počte účastníkov, ako aj o počte tých, ktorých polícia obkľúčila, sa výrazne rozchádzajú.

Nemeckí policajti hliadkujú sídlo Deutsche Bank počas demonštrácie stoviek antiglobalistov proti úsporným opatreniam pred sídlom Európskej centrálnej banky (ECB) vo Frankfurte nad Mohanom 31. mája 2013. Demonštranti sa pokúsili zabrániť jej zamestnancom v nástupe do práce.
Foto: TASR/AP
Podľa polície vyšlo do ulíc asi 7000 ľudí, z ktorých bol maskovaný iba zlomok (200-400 osôb) Podľa organizátorov to bolo 20.000 demonštrantov, z ktorých sa 1000 ocitlo v obkľúčení polície.

Ochrancovia poriadku museli v reakcii na zápalné fľaše a vrecúška s farbivom, ktoré lietali na nich zo strany radikálov, použiť štipľavý sprej.

Zranenia utrpel najmenej jeden človek, ktorého z dejiska odviezli.