Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

František: Rezignácie pápežov by sa v cirkvi nemali stať módou

Pápež František, Vatikán, v sobotu 19. marca 2022 Foto: TASR/AP

Pápež v Afrike tiež uviedol, že svoje odstúpenie zo zdravotných dôvodov aktuálne nezvažuje.

Vatikán 16. februára (TASR) - Pápež František vyhlásil, že z rezignácie pápežov by sa v katolíckej cirkvi nemala stať "móda". K takýmto rozhodnutiam by sa pontifikovia mali uchýliť len vo výnimočných prípadoch. Vo štvrtok to napísala agentúra Reuters, informuje TASR.

Tieto vyjadrenia pápež povedal počas rozhovorov so svojimi rehoľnými spolubratmi jezuitmi počas apoštolskej cesty v Konžskej demokratickej republike (KDR). Sú však v rozpore s jeho predchádzajúcimi vyhláseniami, že pravdepodobnosť dožívania sa vyššieho veku a zlepšená zdravotná starostlivosť by mohli v cirkvi vytvoriť inštitút emeritných pápežov.

Pápež počas apoštolskej cesty v Afrike priznal, že niekoľko mesiacov po svojom zvolení v roku 2013 podpísal rezignačnú listinu, ak by mu zlý zdravotný stav bránil vo výkone povinností. Uvádza sa to v rozhovore, ktorý talianskemu denník La Stampa poskytol jezuita Antonio Spadaro.

"Verím, že služba pápeža je doživotná a nevidím dôvod, prečo by to malo byť inak. Historická tradícia je dôležitá. Ak by sme namiesto nej počúvali klebety, menili by sme pápežov každého polroka," vyhlásil František.

Pápež v Afrike tiež uviedol, že svoje odstúpenie zo zdravotných dôvodov aktuálne nezvažuje.

Františkov predchodca, zosnulý Benedikt XVI., ako prvý pápež po šiestich storočiach dobrovoľne odstúpil z funkcie v roku 2013. Vtedy 85-ročný Benedikt abdikáciu odôvodnil pokročilým vekom a tým, že už nemal dostatok síl na ďalšie vykonávanie povinností hlavy rímskokatolíckej cirkvi.