Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

František začiatkom novembra navštívi Bahrajn, ako vôbec prvý pápež

Pápež František prichádza na audienciu s členmi medzinárodnej katolíckej komunity Shalom v Sieni Paula VI. vo Vatikáne 26. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Apoštolská cesta sa koná na žiadosť miestnych civilných a cirkevných predstaviteľov.

Vatikán 28. septembra (TASR) - Pápež František v termíne 3.-6. novembra ako vôbec prvý najvyšší predstaviteľ Katolíckej cirkvi navštívi Bahrajn, prevažne moslimskú krajinu ležiacu v Perzskom zálive. V stredu to oznámil Vatikán, informuje agentúra AFP.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni priblížil, že pápež pri príležitosti konania konferencie s názvom "Bahrajnské fórum pre dialóg: Východ a Západ pre ľudské spolunažívanie" navštívi hlavné mesto Manáma a tiež mesto Awálí. Tam sa nachádza najväčší katolícky chrám na Arabskom polostrove, Katedrála Panny Márie, Kráľovnej Arábie.

Tento kostol otvorený minulý rok sa nachádza neďaleko miestnej mešity a bol postavený pre približne 80.000 katolíkov žijúcich v Bahrajne. Ide hlavne o pracovníkov z Ázie - prevažne z Indie a Filipín.

Ďalšie podrobnosti pápežovej 39. medzinárodnej cesty budú zverejnené neskôr. Apoštolská cesta sa koná na žiadosť miestnych civilných a cirkevných predstaviteľov.

Pápež František v roku 2014 prijal vo Vatikáne bahrajnského kráľa Hamada ibn Ísu al-Chalífa, s ktorým hovoril o mieri a stabilite na Blízkom východe a o pozitívnom prínose kresťanskej komunity pre krajinu, uviedla vtedy Svätá stolica.

František v septembri navštívil aj Kazachstan, ktorý je tiež prevažne moslimskou krajinou, kde sa zúčastnil na medzináboženskom summite.