Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Fráza roka na Ukrajine: Odporúčanie vojaka pre ruský vojnový krížnik

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Redakcia slovníka Myslovo doplnila, že v užšom výbere sa ocitli aj ďalšie slová a výrazy spojené s prebiehajúcou vojnou.

Kyjev/Praha 9. januára (TASR) — Slovník moderného ukrajinského jazyka a slangu Myslovo vybral výrok obrancu Hadieho ostrova "Ruská vojnová loď, choď do..." za frázu roka. Informovala o tom v pondelok na svojom webe rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Používanie tohto a ďalších nenormatívnych výrazov všetkými sektormi spoločnosti dokazuje prekračovanie spoločenských noriem charakteristických pre vojnu, komentovali svoje rozhodnutie zostavovatelia slovníka.

Dodali, že danú vetu možno považovať aj za remake myšlienky, ktorú sformuloval ukrajinský satirik Les Poderevianskyj ešte v roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov: "Vypadnite od nás".

Redakcia slovníka Myslovo doplnila, že v užšom výbere sa ocitli aj ďalšie slová a výrazy spojené s prebiehajúcou vojnou — napríklad "Dobrý večer, sme z Ukrajiny", čo je medzičasom už kultový a zľudovený pozdrav vojakov ukrajinskej armády, ale aj slová ako katastrofa, utečenci, vysídlené osoby, ozbrojené sily Ukrajiny, dobrovoľník, genocída, teror a pomoc.

Slovník Myslovo na svojom webe uvádza, že vznikol v roku 2012 s cieľom zaznamenávať neologizmy, slang a iné prejavy moderného ukrajinského jazyka, na ktoré upozorňujú bežní používatelia.

Myslovo vyberal slovo roka už desiaty raz. Hlavnými kritériami výberu sú jeho obľúbenosť a spoločenský význam. Slovami roka za posledné roky boli vakcína (2021), koronavírus (2020), digitalizácia (2019), tomos — podpísaný akt autokefálie pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (2018), bezvízový styk (2017), korupcia (2016), blokáda (2015), kyborgovia (2014) a euromajdan (2013).