Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Frederiksenová avizovala na summite v Osle chystanú pomoc pre Ukrajinu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (tretí zľava) sa zúčastňuje na severskom summite spolu so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom, islandskou premiérkou KatrĂn JakobsdĂłttir, nórskym premiérom Jonasom Gahrom Støre, fínskym prezidentom Saulim Niinistom a dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou (zľava) v Osle v stredu 13. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Frederiksenová avizovala, že jej vláda predloží vo štvrtok na schválenie dánskemu parlamentu balík pomoci Kyjevu v celkovej hodnote takmer miliardy eur.

Kodaň 13. decembra (TASR) - Dánsko pripravuje nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Oznámila to v stredu dánska premiérka Mette Frederiksenová na tlačovej konferencii v Osle, kde sa konal summit severských krajín s účasťou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Frederiksenová avizovala, že jej vláda predloží vo štvrtok na schválenie dánskemu parlamentu balík pomoci Kyjevu v celkovej hodnote takmer miliardy eur. Navrhovaný balík zahŕňa muníciu, tanky, bezpilotné lietadlá a iné vojenské vybavenie, aké Ukrajina podľa slov Frederiksenovej momentálne potrebuje.

Zelenskyj zavítal v stredu na vopred neohlásenú návštevu Nórska. Do Osla pricestoval z Washingtonu, kde bol od pondelka, pričom sa tam snažil zabezpečiť ďalší balík nevyhnutnej vojenskej pomoci, o ktorom aktuálne rokuje Kongres USA.

Zelenskyj sa v Osle najskôr stretol s nórskym premiérom Jonasomom Gahrom Störeom, ktorý v stredu oznámil, že Nórsko poskytne Ukrajine tri miliardy nórskych korún (253,3 milióna eur). Ide o súčasť skôr schváleného balíka v hodnote 75 miliárd nórskych korún pre Ukrajinu, ktoré jej budú vyplácané počas piatich rokov.

V Osle sa následne ukrajinský prezident zúčastnil aj na tzv. seversko-ukrajinskom summite s lídrami piatich severských krajín, a síce Nórska, Švédska, Dánska, Fínska a Islandu, ktorí zdôraznili svoju pretrvávajúcu podporu Ukrajine. "Teraz nie je čas na (pocit) únavy z vojny, v ktorej každý deň bojujú statoční ukrajinskí vojaci. ... niet pochýb o tom, že budeme podporovať boj Ukrajiny, dokým to bude potrebné," povedala Frederiksenová.