Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Friedman: Izrael nemusí pri anexii osád na západnom brehu čakať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo v utorok mierový plán pre Blízky východ amerického prezidenta Donalda Trumpa opatrne privítalo.

Washington 28. januára (TASR) - Americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman v utorok v reakcii na mierový plán amerického prezidenta Donalda Trumpa vyhlásil, že Izrael nemusí pri anexii židovských osád na západnom brehu Jordánu vyčkávať. Píše o tom agentúra AFP.

Jordánsko naopak podľa agentúry AP pred anexiou "palestínskych území" varovalo. Riešením môže byť iba návrat k hraniciam spred šesťdňovej vojny v roku 1967.

Spojené kráľovstvo v utorok mierový plán pre Blízky východ amerického prezidenta Donalda Trumpa opatrne privítalo. Hovorca premiéra Borisa Johnsona vyhlásil, že "plán môže znamenať krok vpred". O "jednoznačne vážnom návrh" hovoril britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Námestník ruského ministerstva zahraničných vecí a osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Blízky východ a africké krajiny Michail Bogdanov vyhlásil, že Rusko plán "bude analyzovať". Podľa neho je dôležité vypočuť si takisto názor Palestínčanovov a Arabov.

Izraelská liberálna mimovládna organizácia Peace Now vyhlásila, že Trumpov plán "nie je životaschopný" a je "odtrhnutý od reality". Trumpovo riešenie podľa nich neprinesie stabilitu.