Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FSB: Na hranicu Ruska s Gruzínskom dorazil obrnený transportér

Mladí Rusi kráčajú po prekročení gruzínsko-ruského hraničného priechodu Verchnij Lars v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa fotografií zverejňovaných na sociálnych sieťach sa na hraniciach tvoria dlhé kolóny áut. Veľký záujem je aj o prekročenie hranice do Fínska.

Moskva 26. septembra (TASR) - Na sociálnych sieťach v Rusku sa objavili správy, že na hranici s Gruzínskom sa údajne buduje ruský kontrolný post, čo ešte viac posilnilo špekulácie o možnom uzavretí hraníc Ruskej federácie v súvislosti s tzv. čiastočnou mobilizáciou.

Tvrdenie o výstavbe kontrolného postu sa neskôr nepotvrdilo. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) však v pondelok informovala, že na hraničný priechod Verchnij Lars dorazil obrnený transportér s vojakmi ruskej armády.

Podľa FSB, citovanej rozhlasovou stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL), transportér je tam len pre prípad, že by sa záložníci podliehajúci v Rusku mobilizácii pokúšali opustiť krajinu bez vybavovania pohraničných formalít.

FSB ubezpečila, že kontrolné stanovište na hranici funguje v obvyklom režime. Neplatia ani žiadne obmedzenia týkajúce sa odchodu mužov vo veku, na ktorý sa vzťahuje mobilizácia.

Po tom, ako šéf Kremľa Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra tzv. čiastočnú mobilizáciu, z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí najmä však mužov, ktorých by sa mohla týkať mobilizácia.

Keď sa vypredali letenky do krajín, ktoré majú s Moskvou bezvízový styk, alebo sa predávajú na neskoršie termíny, avšak za astronomické sumy, sa veľa Rusov pokúša o prekročenie pozemných hraníc Ruska s Kazachstanom, Gruzínskom či Mongolskom.

Podľa fotografií zverejňovaných na sociálnych sieťach sa na hraniciach tvoria dlhé kolóny áut. Veľký záujem je aj o prekročenie hranice do Fínska.

Do ruskej armády má byť podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua povolaných 300.000 rezervistov s vojenskou skúsenosťou. Z reakcií na sociálnych sieťach však vyplýva, že v niektorých regiónoch povolávajú aj mužov, ktorým vek či zdravotný stav službu v armáde nedovoľuje alebo aj takých, ktorí vojenskú službu ani neabsolvovali.

Viaceré proopozičné médiá a právnici zverejňujú na svojich weboch rady, ako sa vyhnúť mobilizácii, alebo ako postupovať, ak to nebolo možné.