Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FSB údajne rozbila na Kryme teroristickú bunku islamistickej skupiny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Líder Krymu Aksionov dodal, že zadržaní sú členmi zakázanej islamistickej skupiny Hizb at-Tahrír.

Kyjev/Simferopol 17. augusta (TASR) - Sergej Aksionov, líder Krymu anektovaného Ruskom, v stredu oznámil, že bezpečnostná služba FSB rozložila šesťčlennú teroristickú bunku zakázanej islamistickej skupiny. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Oznam Aksionova na sociálnej sieti Telegram prišiel deň po sérii útokov na Kryme, ktoré zničili železničný uzol využívaný na zásobovanie ruských vojakov a tiež ich vojenskú základňu.

"Všetci sú zadržaní. Činnosť teroristov bola koordinovaná, ako sa dalo čakať, z územia teroristického štátu Ukrajina," uviedol Aksionov, zvolený za premiéra po anektovaní ukrajinského Krymského polostrova Ruskom v roku 2014.

Aksionov dodal, že zadržaní sú členmi zakázanej islamistickej skupiny Hizb at-Tahrír. Rusko predtým tvrdilo, že útoky na Kryme podnikli "sabotéri".

K podobným útokom došlo aj minulý týždeň na ruskej leteckej základni Saky na Kryme. Satelitné zábery následne zachytili deväť poškodených alebo zničených bojových lietadiel. Ukrajina sa neprihlásila k zodpovednosti za útoky, ale podľa britskej stanice Sky News ich podnikli ukrajinské špeciálne sily.

Kľúčový poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak v utorok o útokoch pre Guardian povedal toto: "Krym okupovaný Rusmi znamená výbuchy skladov zbraní a vysoké riziko smrti votrelcov a zlodejov".