Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FSB zatkla ženu, ktorá finančne pomohla ukrajinskej armáde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žene hrozí až 20 rokov väzenia. Jej meno a ďalšie podrobnosti neboli zverejnené. FSB dodala, že Moskovčanka bola zadržaná pri pokuse odcestovať z Ruska.

Moskva/Praha 4. marca (TASR) - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala Moskovčanku, ktorá je podozrivá z vlastizrady - dopustila sa jej zaslaním finančnej pomoci ukrajinskej armáde. Moskovský súd nariadil vziať podozrivú na dva mesiace do vyšetrovacej väzby.

Na základe správ ruských tlačových agentúr o tom v sobotu informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Dodala, že podľa ľudskoprávnych aktivistov ide o prvý známy prípad, keď sa finančná pomoc Ukrajine stala dôvodom na začatie konania o vlastizrade.

Žene hrozí až 20 rokov väzenia. Jej meno a ďalšie podrobnosti neboli zverejnené. FSB dodala, že Moskovčanka bola zadržaná pri pokuse odcestovať z Ruska.

Už niekoľko dní po vpáde ruskej armády na Ukrajinu ruská generálna prokuratúra varovala, že poskytovanie finančnej, logistickej, poradenskej alebo inej pomoci cudziemu štátu alebo organizácii zameranej proti bezpečnosti Ruskej federácie môže byť trestné podľa článku trestného zákonníka o vlastizrade.

Prípady podľa článku trestného zákonníka o vlastizrade sa spravidla začínajú vyšetrovať po tom, ako sa informácie, ktoré sú predmetom štátneho tajomstva, dostanú do inej krajiny, uviedla RFE/RL.

Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára minulého roka a odvtedy okupuje časť jej územia vrátane Krymského polostrova, ktorého sa zmocnilo ešte v roku 2014, počas prvej eskalácie konfliktu.