Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Navaľnyj nemôže voliť vo voľbách do Dumy

Na archívnej snímke Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Podľa zákonov platných v Rusku voliť môžu iba osoby vo vyšetrovacej väzbe alebo v domácom väzení, uviedol Námestník riaditeľa príslušného odboru FSIN Valerij Bojarinev.

Moskva 19. septembra (TASR) - Ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) v nedeľu potvrdila, že väznený opozičný politik Alexej Navaľnyj ako odsúdená osoba nemôže uplatniť svoje volebné právo.

Námestník riaditeľa príslušného odboru FSIN Valerij Bojarinev vysvetlil, že po tom, ako rozsudok súdu nadobudne účinnosť, odsúdení nemôžu hlasovať vo voľbách, uviedla v nedeľu agentúra Interfax.

Podľa zákonov platných v Rusku voliť môžu iba osoby vo vyšetrovacej väzbe alebo v domácom väzení, dodal Bojarinev.

Podľa FSIN v prebiehajúcich voľbách svoje právo zúčastniť sa na voľbách využilo asi 90 percent osôb v centrách predbežného zadržania.

Navaľnyj si od polovice marca vo väzenskom tábore č. 2 pri meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti odpykáva nepodmienečný trest vynesený v kauze Yves Rocher.

Navaľného politickí supútnici alebo sympatizanti boli tiež terčom policajných a súdnych perzekúcií alebo boli nútení ujsť z Ruska.

Organizácie a združenia spájané s Navaľným boli zasa postavené mimo zákona a ľudia, ktorí v nich pracovali alebo sa angažovali, sa istý čas nesmú uchádzať o volené funkcie.

Napriek týmto prekážkam sa Navaľnyj spoza mreží snaží zabrzdiť Kremeľ v uzurpácii moci v parlamente - aj prostredníctvom Chytrého hlasovania, konštatovala AFP.

Navaľného tím zverejnil v stredu na sociálnych sieťach vyhlásenie, v ktorom toto "taktické" hlasovanie označil za spôsob, ako poraziť kandidátov z Jednotného Ruska "vo voľbách aj pri všetkom falšovaní, ktoré si rozhodne zariadia".

Vďaka tzv. chytrému hlasovaniu "sa voliči spoja a hlasujú za najsilnejšieho súpera" proti kandidátovi Jednotného Ruska "a pomáhajú tomuto súperovi vyhrať".

V zozname odporúčaných kandidátov vo voľbách do Štátnej dumy sú okrem kandidátov Komunistickej strany Ruskej federácie aj takmer 50 kandidátov zastupujúcich ľavicovo orientovanú stranu Spravodlivé Rusko a 20 kandidátov ultranacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska.

Ľudia čakajú v dlhom rade pred volebnou miestnosťou v Groznom počas parlamentných volieb v Rusku.
Foto: TASR/AP


Podľa prieskumov verejnej mienky sa vo voľbách do Štátnej dumy všeobecne očakáva víťazstvo vládnucej strany Jednotné Rusko.

Voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa sa v Rusku konajú od 17. do 19. septembra. Občania volia poslancov Štátnej dumy, najvyšších predstaviteľov 12 subjektov krajiny a poslancov zákonodarných orgánov v 39 subjektoch Ruskej federácie. Okrem toho sa v Moskve konajú doplňujúce voľby do mestskej Dumy.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) v nedeľu na poludnie informovala, že účasť voličov na voľbách prekročila hranicu 40 percent.