Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

G. Oettinger: EK preskúma európske dotácie v poľnohospodárstve v SR

Na snímke komisár Európskej únie (EÚ) pre digitálnu ekonómiu a spoločnosť Günther Oettinger. Foto: TASR/AP

Eurokomisár povedal, že vražda Kuciaka a jeho priateľky, ako aj vlaňajšie zavraždenie novinárky na Malte, sú závažnými a neprijateľnými činmi.

Berlín 1. marca (TASR) - Po vražde novinára Jána Kuciaka bude Európska komisia (EK) preverovať informácie o možnom zneužívaní dotácií z európskeho rozpočtu do poľnohospodárstva na Slovensku. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt to uviedol komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger.

"Dôkladne sa pozrieme na tento prípad. O niekoľko týždňov budeme mať jasno ohľadom finančných tokov a možného zneužitia," povedal eurokomisár, ktorý podľa vlastných slov považuje "za možné, že v tomto prípade boli priame alebo nepriame platby poľnohospodárom alebo agrárnym podnikom z nášho európskeho rozpočtu zneužité na kriminálne ciele".

Mladý slovenský novinár zverejnil informácie, ktoré je teraz potrebné "bezpodmienečne preveriť", uviedol Oettinger. "Je to vážne obvinenie, že sa s prostriedkami európskeho rozpočtu nenarábalo riadne a že je v hre možno aj korupcia či dokonca mafia."

Komisár tiež povedal, že vražda Kuciaka a jeho priateľky, ako aj vlaňajšie zavraždenie novinárky na Malte, sú "závažnými a neprijateľnými" činmi. Zdôraznil, že nezávislosť médií a sloboda slova patria k základným hodnotám Únie.

"Nezávislosť médií nesmie byť ohrozená," vyhlásil Oettinger s tým, že eurokomisia je v kontakte s vládou v Bratislave a verí, že si slovenské úrady urobia svoju prácu. Kritizoval však zároveň "zlý vývoj" v tom, že "poprední politici na Slovensku sa uchyľujú k všeobecnému odsudzovaniu médií".