Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

G. Thunbergová vyzvala vyvinúť tlak proti používaniu fosílnych palív

Na snímke klimatické aktivistky, sprava švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, Vanessa Nakateová, Helena Gualingová a Luisa Neubauerová a výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol počas tlačovej konferencie na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose 19. januára 2023. Foto: TASR/AP

Mladí aktivisti pricestovali s petíciou, aby nadnárodné spoločnosti prestali využívať fosílne palivá. Spustili ju tento týždeň a do stredajšieho večera zozbierali viac ako 870.000 podpisov.

Davos 19. januára (TASR) - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová vo štvrtok vyhlásila, že na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose sa stretli "ľudia, ktorí najviac podporujú ničenie planéty." Počúvanie ich vyhlásení označila za absurdné a vyzvala na "masívny verejný tlak" proti používaniu fosílnych palív. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Thunbergová v rámci jednej z panelových diskusií označila za absurdné, že viac počuť takýchto ľudí "ako tých, ktorých sa klimatická kríza skutočne dotýka." V rámci boja proti zmene klímy preto podľa nej bude potrebná zmena zdola. Upozornila, že "bez masívneho verejného tlaku zvonka" sa bude do fosílnych palív investovať aj naďalej.

V Davose ju sprevádzajú ďalšie tri klimatické aktivistky: Helena Gualingaová z Ekvádoru, Vanessa Nakateová z Ugandy a Luisa Neubauerová z Nemecka. Spolu s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatihom Birolom sa zúčastnili na sprievodnom podujatí výročného zasadnutia WEF.

Mladí aktivisti pricestovali s petíciou, aby nadnárodné spoločnosti prestali využívať fosílne palivá. Spustili ju tento týždeň a do stredajšieho večera zozbierali viac ako 870.000 podpisov.

"Ak nebudete okamžite konať, upozorňujeme vás, že občania na celom svete budú zvažovať právne kroky, aby vás pohnali na zodpovednosť. A budeme pokračovať v demonštráciách v uliciach," uvádza sa v petícii.

Greta Thunbergová v Davose na zasadnutí WEF nie je prvýkrát. Jej prítomnosť v roku 2020 poznačili najmä jej slovné prestrelky s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Začiatkom tohto týždňa zase podporila demonštrantov proti rozširovaniu uhoľnej bane v západnej časti Nemecka a strávila niekoľko hodín v policajnej väzbe. V Davose ju podporil bývalý americký viceprezident a environmentálny aktivista Al Gore, ktorý v stredu povedal, že súhlasí s jej bojom.

Kľúčovou témou tohtoročného WEF v Davose je klíma. Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval, aby boli ropné spoločnosti trestne stíhané podobne ako firmy vyrábajúce cigarety, pretože roky zatajovali informácie o globálnom otepľovaní.

"Niektorí výrobcovia fosílnych palív si boli v 70. rokoch 20. storočia dobre vedomí, že ich hlavný produkt raz planétu spáli," povedal v prejave, v ktorom odsúdil ich "veľkú lož".