Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

G7: Nikdy neuznáme fingované referendá na Ukrajine

Starší pár hlasuje vo svojom byte počas referenda v Dokučajevsku, Doneckej ľudovej republike ovládanej Ruskom podporovanými separatistami, na východe Ukrajiny, v piatok 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Hlasovanie v referendách v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok v ranných hodinách.

Berlín 23. septembra (TASR) - Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) v piatok odsúdila referendá o pripojení sa k Rusku v štyroch oblastiach na Ukrajine ako "fingované" a "bez akéhokoľvek právneho účinku či legitímnosti". Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters, ktoré citujú z vyhlásenia lídrov krajín G7.

Podľa zoskupenia ide zo strany Ruska o "falošnú zámienku", aby mohlo Ukrajine uchvátiť časť územia. "Nikdy neuznáme tieto referendá... a nikdy neuznáme takúto anexiu, ak k nej dôjde," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré médiám zaslalo nemecké predsedníctvo G7.

Zoskupenie je podľa vyhlásenia pripravené uvaliť ďalšie hospodárske sankcie voči ruským jednotlivcom i právnickým osobám sídliacim v Rusku alebo v zahraničí.

"Držíme sa pevne svojho záväzku podporovať Ukrajinu v jej snahách uchovať si zvrchovanosť a územnú celistvosť, ubrániť sa a vybrať si svoju budúcnosť. Budeme jej naďalej poskytovať finančnú, humanitárnu, vojenskú, diplomatickú aj právnu podporu a postúpime ďalej aj v snahách o obnovu Ukrajiny," píše sa v stanovisku G7, ako ho uvádza agentúra DPA. Nemecko bude v októbri hostiť medzinárodnú konferenciu o obnove Ukrajiny.

Hlasovanie v referendách v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok v ranných hodinách. Obyvatelia spomínaných oblastí sa do utorka budúceho týždňa môžu rozhodnúť, či sú za alebo proti pričleneniu sa k Ruskej federácii. Referendá, ktoré neuznáva Ukrajina ani západné krajiny, potrvajú do utorka.