Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

G7 odkazuje Talibanu: Prestaňte obmedzovať práva žien

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ženy po celej krajine majú zakázané cestovať osamote a v sobotu bolo vydané nariadenie, ktoré im ukladá povinnosť nosiť na verejnosti burku zahaľujúcu celé ženské telo.

Paríž 12. mája (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 vo štvrtok vyhlásili, že pribúdajúce obmedzenia práv žien a dievčat, ktoré v Afganistane zavádza hnutie Taliban, krajinu izolujú. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Týmito opatreniami sa Taliban ďalej izoluje od medzinárodného spoločenstva,"
uviedli ministri krajín G7 spolu so šéfom európskej diplomacie Josepom Borrellom.

V spoločnom vyhlásení zverejnenom Francúzskom vyzvali Taliban, aby urýchlene prijal opatrenia na zrušenie obmedzení voči ženám a dievčatám a rešpektoval ich ľudské práva.

Povstalci Talibanu sa dostali opäť k moci vlani v auguste. Tentoraz sľúbili miernejšie pravidlá než počas predošlej vlády tohto hnutia v rokoch 1996 až 2001, počas ktorej dochádzalo k porušovaniu ľudských práv.

Talibovia však čoraz viac obmedzujú práva Afgancov, najmä dievčat a žien, ktorým bolo zabránené vrátiť sa na strednú školu a zastávať mnohé štátne funkcie. Ženy po celej krajine majú zakázané cestovať osamote a v sobotu bolo vydané nariadenie, ktoré im ukladá povinnosť nosiť na verejnosti burku zahaľujúcu celé ženské telo.

Do skupiny G7 okrem Francúzska patria aj Spojené štáty, Británia, Japonsko, Kanada, Nemecko a Taliansko.