Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

G7 odsúdila postup voči protestujúcim v Mjanmarsku

Ľudia nesú rakvu mjanmarského demonštranta Theta Nainga Wina, ktorý zahynul v sobotu po tom, ako ho zastrelili príslušníci bezpečnostných síl počas protestu proti vojenskej okupácii, v mjanmarskom meste Mandalay 23. februára 2021. Foto: TASR/AP

Skupina G7 žiada ukončiť systematické zameriavanie sa na demonštrantov, lekárov, predstaviteľov občianskej spoločnosti a novinárov.

Londýn/Nepjito 23. februára (TASR) - Krajiny zo skupiny G7 v utorok "ostro odsúdili" násilie voči demonštrantom zo strany mjanmarských bezpečnostných zložiek, ktoré vyzvali, aby "zachovávali maximálnu zdržanlivosť a rešpektovali ľudské práva a medzinárodné právo". Informovala o tom agentúra AFP.

Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA spoločne s vysokými predstaviteľmi Európskej únie potvrdili svoj odmietavý postoj k prevratu v Mjanmarsku z 1. februára i k následnej reakcii mjanmarskej junty na demonštrácie.

"Použitie ostrej munície voči bezbranným ľuďom je neprijateľné," uviedli ministri zahraničných vecí krajín G7. Voči každému, kto na nenásilné protesty odpovedá násilím, má podľa nich byť vyvodená zodpovednosť.

Manželka zabitého mjanmarského demonštranta Theta Nainga Wina, Thida Hnin (vpravo) so synom Aungom Phoneom Khantom, ktorý zahynul v sobotu po tom, ako ho zastrelili príslušníci bezpečnostných síl počas protestu proti vojenskej okupácii, sledujú rakvu s jeho telesnými pozostatkami vystavenú v jeho dome v mjanmarskom meste Mandalay 23. februára 2021.
Foto: TASR/AP


Skupina G7 žiada ukončiť "systematické zameriavanie sa" na demonštrantov, lekárov, predstaviteľov občianskej spoločnosti a novinárov. Mjanmarskú armádu vyzýva, aby zrušila v krajine výnimočný stav.

Stanné právo vyhlásila armáda na obdobie jedného roka po prevrate. Zároveň zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády a ďalších politických lídrov. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov.

Predstavitelia krajín G7 žiadajú aj okamžité a bezpodmienečné prepustenie zadržaných - vrátane štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.