Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

G7 odsúdila ruské útoky na civilistov na Ukrajine

Na archívnej snímke z 15. marca 2022 žena reaguje pred zničenou obytnou budovou po ruskom bombardovaní obytnej oblasti v Kyjeve. Foto: TASR/AP

G7 dodala, že je pripravená ďalej zvyšovať tlak prostredníctvom sankcií a poskytovať ďalšiu pomoc tým, ktorí to potrebujú vrátane Moldavska.

Berlín 17. marca (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín skupiny G7 vo štvrtok vyzvali Rusko, aby splnilo nariadenie Medzinárodného súdneho dvora (MSD) o zastavení vojenských útokov na Ukrajine a stiahnutí svojich vojenských síl. TASR správu prevzala od agentúry AP.

V spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí skupiny G7 odsúdili to, čo označili za "nerozlišujúce útoky na civilistov" zo strany ruských síl vrátane obliehania Mariupola a ďalších ukrajinských miest.

Skupina obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina z vedenia "nevyprovokovanej a hanebnej vojny", ktorá donútila milióny ľudí opustiť svoje domovy a spôsobila zničenie infraštruktúry, nemocníc, divadiel a škôl.

G7 ďalej uviedla, že "tí, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny, vrátane nerozlišujúceho použitia zbraní proti civilistom, budú braní na zodpovednosť". Skupina priemyselne najvyspelejších krajín sveta takisto uvítala kroky v spojitosti s vyšetrovaním a zhromažďovaním dôkazov v tomto smere, ako aj konanie prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu.

G7 dodala, že je pripravená ďalej zvyšovať tlak prostredníctvom sankcií a poskytovať ďalšiu pomoc tým, ktorí to potrebujú vrátane Moldavska. Moldavsko ponúka útočisko najväčšej skupine utečencov z Ukrajiny na počet obyvateľov, píše AP.