Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

G7: Ruská okupácia Záporožskej jadrovej elektrárne ohrozuje región

Na videosnímke zo 7. augusta 2022 pohľad na Záporožskú atómovú elektráreň pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Šéfovia diplomacií krajín zoskupenia G7 v stredu odsúdili ruskú okupáciu Záporožskej jadrovej elektrárne a vyzvali Moskvu, aby Kyjevu okamžite odovzdala plnú kontrolu nad týmto zariadením.

Berlín 10. augusta (TASR) - Šéfovia diplomacií krajín zoskupenia G7 v stredu odsúdili ruskú okupáciu Záporožskej jadrovej elektrárne a vyzvali Moskvu, aby Kyjevu okamžite odovzdala plnú kontrolu nad týmto zariadením. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Ukrajinský personál Záporožskej elektrárne "musí byť schopný vykonávať svoje povinnosti bez hrozieb alebo nátlaku," uviedli ministri vo vyhlásení. "Pokračujúca ruská kontrola elektrárne ohrozuje región," dodali.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. V uplynulých dňoch ostreľovanie poškodilo niektoré objekty elektrárne a jeden z reaktorov musel byť vypnutý.

Rusko a Ukrajina sa navzájom obviňujú z poškodenia elektrárne. Mieru zavinenia jednej alebo druhej strany sa doteraz nepodarilo nezávisle overiť, pripomína APF.

Incidenty v elektrárni má na základe iniciatívy Ruska vo štvrtok riešiť aj Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov. Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok označil ostreľovanie elektrárne za "samovražedné" a požiadal o medzinárodný prístup k zariadeniu.