Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

G7 sa dohodla na mechanizme pomoci Ukrajine pri oprave infraštruktúry

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Sústredené útoky na kritickú infraštruktúru a zdroje výroby a prenosu elektrickej energie na Ukrajine spustila ruská armáda začiatkom októbra.

Washington 4. novembra (TASR) - Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) vytvorila mechanizmus na koordináciu pomoci Ukrajine pri oprave, obnove a obrane jej kritickej energetickej a vodnej infraštruktúry.

Podľa americkej spravodajskej televízie CNN, z ktorej čerpala TASR, to uviedli ministri zahraničných vecí skupiny v spoločnom vyhlásení vydanom v piatok po ich stretnutiach v nemeckom meste Münster.

Vyhlásenie obsahuje odsúdenie útokov ruskej armády na civilistov a civilnú infraštruktúru na Ukrajine, najmä však na jej energetické a vodné zariadenia.

"Rusko sa týmito útokmi snaží terorizovať civilné obyvateľstvo. Nerozlišujúce útoky proti civilnému obyvateľstvu a infraštruktúre predstavujú vojnové zločiny." konštatovali ministri zahraničných vecí G7, ktorí súčasne potvrdili odhodlanie zabezpečiť, aby tieto zločiny i zločiny proti ľudskosti boli potrestané.

Sústredené útoky na kritickú infraštruktúru a zdroje výroby a prenosu elektrickej energie na Ukrajine spustila ruská armáda začiatkom októbra.

V piatok sa bez elektriny v Kyjeve ocitlo 450.000 bytov. Podľa kyjevského primátora Vitalija Klička k tomu došlo v dôsledku preťaženia centrálneho uzla energetického systému.

Kličko priznal, že bez elektriny bolo v piatok 1,5-krát viac odberných miest ako v predchádzajúcich dňoch. Vo svojom statuse na platforme Telegram Kličko apeloval na obyvateľov hlavného mesta, aby šetrili elektrinou čo najviac, lebo situácia je stále zložitá.

Podobná situácia ako v Kyjeve bola v piatok aj na iných miestach Ukrajiny. Útoky na kritickú infraštruktúru v Kyjevskej, Čerkaskej, Kirovohradskej, Charkovskej a Záporožskej oblasti v priebehu tohto týždňa spôsobili, že bez elektriny a vody sa ocitli milióny ich obyvateľov, poznamenala CNN.

Ministri zahraničných vecí G7 na svojej schôdzke v piatok vyzvali Rusko, aby "okamžite zastavilo svoju agresívnu vojnu proti Ukrajine a stiahlo všetky svoje sily a vojenské vybavenie".

Invázia ruských jednotiek na Ukrajinu sa začala 24. februára tohto roku.