Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

G7 vyzýva Taliban na zrušenie zákazu práce žien v mimovládkach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nariadenie, aby mimovládne organizácie prestali zamestnávať ženy, je posledným zo série obmedzení práv a slobôd žien, ktoré začal Taliban uplatňovať od prevzatia moci v Afganistane

Londýn 29. decembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín G7 vo štvrtok vyzvali Taliban, aby "urýchlene zrušil" nariadenie, ktorým zakázal ženám pracovať v mimovládnych organizáciách. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nariadenie, aby mimovládne organizácie prestali zamestnávať ženy, je posledným zo série obmedzení práv a slobôd žien, ktoré začal Taliban uplatňovať od svojho vlaňajšieho prevzatia moci v Afganistane. Len niekoľko dní pred oznámením tohto najnovšieho opatrenia Taliban zakázal ženám študovať na univerzitách.

Ministri zahraničných vecí krajín G7 a ich rezortní kolegovia z Austrálie, Dánska, Nórska, Švajčiarska a Holandska v spoločnom vyhlásení vyjadrili "hlboké znepokojenie nad týmto ľahkovážnym a nebezpečným nariadením Talibanu... ohrozujúcim milióny Afgancov, ktorých prežitie závisí od humanitárnej pomoci".

Agentúra AFP pripomína, že po najnovšom zákaze ukončilo v Afganistane činnosť šesť mimovládnych organizácií.

"Ženy sú pri poskytovaní humanitárnych a ďalších základných služieb absolútne kľúčovými postavami. Ak sa nebudú zapájať do distribúcie pomoci v Afganistane, mimovládne organizácie sa nebudú mať ako dostať k tamojším najohrozenejším obyvateľom a poskytnúť im lieky, potraviny a ďalšie veci potrebné na prežitie," píše sa vo vyhlásení ministrov.